Deal bedreigt klimaatplan

Datum:
  • donderdag 23 oktober 2014
  • in
  • Categorie: ,
  •  BRUSSEL -  Oost-Europa en Duitse industrie saboteren CO2-voorstel EU 


    door Bart Mos en Menzo Willems

    Door een monsterverbond tussen de Oost-Europese lidstaten en de Duitse industrie staat het nieuwe klimaatplan voor Europa vandaag tijdens de EU-top in Brussel onder zware druk.

    De Oost-Europese lidstaten, onder aanvoering van Polen, zullen proberen de huidige CO2-reductiedoelstellingen af te zwakken.

    Dit voorspellen goed geïnformeerde bronnen bij Oost-Europa steenkool afhankelijk Duitse grootbedrijven. Zij spreken van een 'pact' tussen Polen en de Duitse industrie, die evenmin iets wil weten van scherpere Europese milieuregels. Oost-Europese landen hebben een groot deel van hun economische succes na de val van de muur te danken aan investeringen van Duitse bedrijven, zodat er nu sprake is van een wederdienst. Er zou bij het Duits-Poolse klimaatpact zelfs een rol zijn weggelegd voor de komende `president' van Europa: de voormalige Poolse premier Donald Tusk.

    Polen wil samen met Hongarije, Slowakije en Tsjechië voorkomen dat Brussel vandaag aangescherpte CO2-reductiedoelstellingen gaat aannemen. De Oost-Europese lidstaten kunnen door hun grote afhankelijkheid van steenkool amper voldoen aan de huidige normen. Aangescherpte regels zou voor deze landen zeer nadelig uitpakken.

    Ook de Nederlandse trendwatcher Adjiedj Bakas, die voor zijn recente boek 'Deutschland rechnet ab' met veel Duitse ondernemers sprak, merkt het groeiende verzet bij onze oosterburen tegen het strenge Europese CO2-beleid. „Het Duitse bedrijfsleven wil af van de zogeheten Inergiewende', (de overstap op wind- en zonneenergie ), waardoor de Duitse energieprijzen vele malen hoger zijn dan in bijvoorbeeld Amerika. Zij vinden daarin een bondgenoot bij Oost-Europese landen," meent Bakas.

    Groen-Links Europarlementariër Bas Eickhout kent de geruchten. „De Duitse industrie wil inderdaad af van de energiewende.,"zegt hij. "En omdat Polen de grootste lobbyist is voor vertraging van het strenge Europese milieubeleid, steunt de Duitse industrie dat land. De Groen-Linkser verwacht echter nièt dat het Pools-Duitse pact het Europese milieuplan van tafel krijgt.

    „Bondskanselier Merkel is druk bezig met het sluiten van een compromis met de andere EU-lidstaten, "zegt hij.

    Kern van het nieuwe milieubeleid is behalve minder CO2-uitstoot ook meer groene energie en meer energie besparing. Als er geen akkoord komt betekent dit voor Nederland dat alle initiatieven voor investeringen in duurzame industrie in de ijskast kunnen.



    Telegraaf





    0 reacties :

    Een reactie posten