Twee ton voor getijdenstroom

Datum:
  • donderdag 11 september 2014
  • in
  • Categorie: , ,
  • Den Oever - Bij getijdenstroom worden turbines onder water opgehangen.

    De provincie heeft besloten twee ton bij te dragen aan voorbereidingskosten van Rijkswaterstaat voor realisatie van een zogeheten 'spuistroomcentrale' in' de Afsluitdijk bij Kornwerderzand, aan de Friese kant.

    Dat miljoenenproject is volgens het provinciebestuur een stimulans voor de regionale economie in de Kop van Noord-Holland. Onderwaterturbinefabrikant Tocardo uit Den Oever, bouwer van proefinstallaties voor getijdenstroom, is bij de realisatie betrokken.

    In de spuistroomcentrale komen ongeveer dertig getijdenstroomturbines van Oeverse makelij te hangen. Deze zijn goed voor het opwekken van elektriciteit voor 1500 huishoudens.

    Bij getijdenstroom worden turbines onder water opgehangen. Ze wekken energie op wanneer water door eb en vloed langs de rotorbladen stroomt, vergelijkbaar met wind dat langs de bladen van windturbines waait.

     Voordeel bij getijdenenergie is dat het rendement door de voorspelbare hoeveelheden water veel nauwkeuriger is vast te stellen en de turbines niet zichtbaar zijn in het landschap.

    Tocardo is een van de bedrijven in de Noordkop, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima morgen langs gaan in het kader van hun streekbezoek. Het vorstenpaar wordt 's ochtends om tien uur in Den Oever verwacht.

    NHD

    3 reacties :

    P.v.d.Munnik zei

    Als ik het goed begrijp dan leveren de 30 getijdestroom turbines genoeg energie voor 1500 huishoudens.
    Voor zover mij bekend wordt er alleen gespuid met afgaand water, immers als de (spui)sluizen met opkomend water openstaan komt er een te grote hoeveelheid zout water het Ijsselmeer in wat weer een gevaar op levert voor de drinkwatervoorziening, dus kan er alleen sprake zijn van 2 x per 24 uur spuien met afgaand water(eb) gedurende een aantal uren per tij(geen 6 uur per keer in ieder geval), dus waar die stroom voor 1500 huishoudens vandaan moet komen en dan alleen maar gedurende afgaand water is me een raadsel en is misschien wel iets voor Rijkswaterstaat of Onderwaterturbinefabrikant Tocardo uit Den Oever om dat nu eens precies duidelijk te maken aan de burger. Het zijn tenslotte de belastingbetalers die er recht op hebben te weten waar hun belastinggeld aan gespendeerd wordt.

    h.oldeboom zei

    1500 huishoudens? Eerst de berekening maar eens zien; ik kan hem zelf wel controleren. Overigens is de formulering "verbruik huishouden" een zuiver politieke omdat dit de kleinst mogelijke maatschappelijke energie verbruikseenheid is maar daarentegen de mensen wel het meest aanspreekt en indringends is. Je kunt er vervolgens de mensen mooi mee hersenspoelen zware stofzuigers te verbieden en meer van die ongein plannen te bedenken de mensen nog meer op kosten te jagen.
    Van het totaal aan elektrische energie in dit land wordt ongeveer 5% door de huishoudens, die overigens wel voor al die ongein opdraaien, verbruikt. En buiten de in het vorige epistel genoemde opmerkingen over de beperkte inzetbaarheid van dit systeem wegens de eigenschappen van de getijden bestaat er ook nog zoiets als langdurig droge perioden die, wanneer ze optreden, er helemaal niet gespuid kan warden wegens de al genoemde drinkwatervoorziening functie van het IJsselmeer.. Dus: Alweer zo'n nooit renderend werkgelegenheids- en werkverschaffing project van deze stuurloze overheid.

    h.oldeboom zei

    Vorige stukje van mij zit een fout: Van het totaal aan energie (alles bij elkaar stroom + gas) wordt ruim 5% door de huishoudens gebruikt.

    Een reactie posten