De milieupolitie gaat de lucht in om bloembollenkwekers te controleren op het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Deze inspectievluchten zijn nieuw.
Cessna zoekt ’dode’ taluds in agrarische gebied - onderdeel van grote campagne
De actie wordt binnenkort in Noord-Holland Noord uitgevoerd samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt ingeschakeld.
De controles richten zich op de slootkanten. Taluds mogen niet worden bespoten. Volgens het waterschap wordt dit verbod ‘te vaak’ genegeerd. Dan worden bij het doodspuiten van grasland voor de teelt van bloembollen ook walkanten behandeld. Dat leidt tot vervuiling van het oppervlakte-water.
Milieuspecialist Luc de Vries van de politie Noord-Holland stapt binnenkort in een Cessna. In de lucht zal elke verkleurde slootkant in het boerenland hem opvallen. De inspectievlucht is onderdeel van een grote campagne in Noord-Holland Noord tegen overvloedig gebruik van bestrijdingsmiddelen in de agrarische sector.
Zeven weken
De campagne duurt zeven weken. Vanaf nu tot half november voeren milieupolitie en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier extra controles uit. Ook de NVWA is betrokken bij de campagne. Op deze schaal is de gezamenlijke aanpak nieuw. Ook is niet eerder vanuit de lucht gecontroleerd.
Doelwit van de gerichte inspecties zijn verboden ‘taludbespuitingen’. Bij het gebruik van giftige stoffen op landerijen moeten walkanten worden ontzien. ,,De slootkanten mogen niet worden bespoten. Anders dreigt verontreiniging van het oppervlaktewater’’, aldus Richard van Diepen van het hoogheemraadschap. Het waterschap is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit.
Middelen worden gebruikt voor vooral gewasbescherming, onkruidbestrijding en het omzetten van grasland voor de bollenteelt. Dit ‘scheuren’ van land gebeurt rond het begin van de herfst.
Hollands Kroon
Het verbod om taluds te bespuiten wordt volgens Van Diepen ‘te vaak’ overtreden. ,,Het mag niet, al heel lang niet, en toch gebeurt het. Het gaat de laatste jaren beter, maar het moet nagenoeg helemaal over zijn. In de gemeente Hollands Kroon bijvoorbeeld zijn vorig jaar bijna tien overtredingen geconstateerd. Dat is veel te veel.’’
Wie in de fout gaat, moet soms stevig dokken. Luc de Vries: ,,Het gaat om hoge bedragen. De boetes zijn al snel 1500 tot 2000 euro. Bij meer dan honderd meter talud wordt het al snel 5000 euro. Bij herhaling kan een agrariër worden gekort op zijn overheidssubsidie. Die korting kan oplopen tot 50.000 en zelfs 100.000 euro.’’
Openbare weg
Nalatige agrariërs nemen dus enorme risico’s, zou je zeggen. Waterschapper Richard van Diepen, werkzaam bij ’vergunning en handhaving’: ,,Met onze normale controles ontgaat ons veel. Alleen wat vanaf de openbare weg is te zien, registreren wij. Het land in komen wij niet. Daarom zijn we heel blij met de vlucht.’’
Politieman Luc de Vries weet nog niet wanneer hij gaat vliegen. Er wordt één dag gevlogen. Misschien twee, afhankelijk van het resultaat. De Cessna zal vooral boven West-Friesland, Hollands Kroon, Schermer en Beemster inspecteren.
Ander onderdeel van de campagne van zeven weken zijn surveillances van de ‘gewone’ politie. De Vries: ,,Politiewagens zullen deze periode vaker door de polder rijden. Hun routes stemmen zij daar op af.’’
Tot bijna nul
Hollands Noorderkwartier wil het aantal taludbespuitingen ’tot bijna nul’ terugdringen. Van Diepen: ,,Dat is absoluut noodzakelijk. De kwaliteit van het oppervlaktewater in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, ons werkgebied, is nog lang niet wat het moet zijn.’’
Dertig procent beter
In de periode 1980-2000 is de kwaliteit volgens Van Diepen ’sterk verbeterd’. ,,Met zo’n 60 procent. Het blijft vooruit gaan, maar te langzaam. De kwaliteit moet zeker nog 20 tot 30 procent beter. Daarom mogen taludbespuitingen nauwelijks meer voorkomen.’’
Over de reden van overvloedig spuiten zegt Van Diepen: ,,Vrees voor onkruid, gemakzucht, onwetendheid. Maar dat laatste geloof ik eigenlijk niet.’’
ED DEKKER NHD
2 reacties :
En wanneer wordt er eens aandacht besteed aan bespuitingen te dicht op woningen? Je moestuin wordt waardeloos, het effect op je gezondheid moet je maar afwachten, en als je de milieupolitie belt omdat met windkracht 4 jouw richting uit wordt gespoten zegt zo' n man: ik ken al die wetten niet hoor, ik weet niet of spuiten met windkracht 4 niet mag, waar maakt u zich druk om. En nu leuk in een vliegtuigje walkanten inspecteren.
"Bij herhaling kan een agrariër worden gekort op zijn overheidssubsidie. Die korting kan oplopen tot 50.000 en zelfs 100.000 euro.’’
Kan iemand duidelijk maken waarom agrariërs dergelijke torenhoge subsidies krijgen?
Als een agrariër nog een windmolen op zijn perceel heeft dan krijgt hij ook daar een forse subsidie op en de burgers maar betalen en de agrariërs gillend van het lachen om zoveel domheid maar met gif spuiten, gesubsidieerd en wel en wat doet de politiek?
De politiek is zoals gewoonlijk druk bezig met wegkijken, maar wacht eens even, we hebben toch ook nog de milieudienst, tegenwoordig RUD geheten die wordt aangestuurd door de politiek? Wat doen die klaplopers eigenlijk, alvast aan de agrariërs en bollenboeren laten weten wanneer ze de kasten met gif weer komen controleren zodat er bij controle natuurlijk geen overtredingen geconstateerd zullen worden?
Zo simpel is het om iedereen voor de gek te houden, handhaven gemeente Hollands Kroon? Met een voorzitter van LTO Texel als handhaver? Dat gelooft toch niemand en er gebeurt vervolgens weer helemaal niets en de mensen maar ziek worden die aan al dat gif worden blootgesteld. Iedere politicus en verantwoordelijk ambtenaar is schuldig aan de wantoestanden.
Een reactie posten