AMSTERDAM - Het is de provincie zelf geweest die de stekker uit het bedrijventerrein Distriport heeft getrokken.
Door Jaap Stiemer
Uit puur politieke angsthazerij, aldus de projectontwikkelaars. Maar de provincie slaat terug, onder andere met een stevige claim.
Gisteren bleek in het Amsterdamse gerechtshof dat de provinciale claim van bijna 14 miljoen euro nog maar het begin is. Een rechter bepaalde eerder dat projectontwikkelaars Zeeman en De Peyler de provincie schade hebben berokkend. Daarom heeft GS ook nog eens beslag laten leggen op grond en geld. De ontwikkelaars gingen daarop in hoger beroep bij het hof.
Het is een zeer ingewikkelde deal geweest, om Distriport bij Berkhout te ontwikkelen. Om overdrachtsbelasting te omzeilen, kocht de provincie de grond van de bedrijven. Met als afspraak die na een half jaar weer terug te verkopen. Tussendoor veranderde van alles: de crisis sloeg toe en volgens advocaat J. de Groot van Distriport kreeg de provincie slappe knieën. Door het schandaal rond gedeputeerde Hooijmaijers en verliezen bij zaken als IceSave en Randmeer wilde het provinciaal bestuur van dit soort risico’s af. ,,De angst werd alleen maar groter: elk dossier met de naam Hooijmaijers raakte besmet.’’
Eerst zou de provincie ook actief meedoen, en het geld via het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord inbrengen, aldus De Groot. Totdat duidelijk werd dat de provincie de garantiestelling wel voldoende vond. De financiering was alleen een verantwoordelijkheid van Zeeman en De Peyler.
En risico was er wel degelijk, aldus advocaat G. Huith namens Noord-Holland. De provincie stond garant voor maximaal 50 miljoen en de ontwikkelaars wilden bij nader inzien liever niet zelf bijdragen. De financiers deden moeilijk en de procedures duurden te lang. ,,Het eigen risico werd handig bij de provincie gelegd’’, aldus Huith. Tegen alle afspraken in exact wat Noord-Holland absoluut weigert. Dus werden de ontwikkelaars buiten de deur gezet.
Gister werd duidelijk dat een verzoening er niet in zit. Noord-Holland zit nu met 122 hectare bij Berkhout. De ontwikkelaars willen dat niet meer kopen. Daarom wil de provincie de schade claimen. Bij de ontwikkelaars sloeg de onrust toe en zijn volgens de provincie alle grond en bezit op de valreep naar nieuwe BV’s gesluisd. Huith: ,,Straks is er niets meer te halen.’’
NHD
1 reacties :
Als politici en ambtenaren die zich met zakelijke kwesties gaan bemoeien kan het nooit lang goed gaan en zijn de burgers het kind van de rekening.
Inmiddels kost het gespeculeer met grond de gemeentes(dus de burgers) in Nederland al vele miljarden, helaas komen de daders er gewoon mee weg, die wassen zoals gebruikelijk in bestuurlijk Nederland, hun handen in onschuld. De rechters knijpen wel een oogje toe.
Een reactie posten