Hollands Kroon - Wieringerwerf - Het conceptontwerp Windpark Wieringermeer behelst 101 windmolens in het plangebied.
Lydia Jasper
ljasper@hollandmediacombinatie.nl
Turbines die 2 tot 4 MegaWatt leveren en met een ashoogte van 100 tot 120 meter. Plus een tiphoogte van minimaal 48,5 meter. Twaalf types staan op lijst, maar de aanbesteding en bouw starten op zijn vroegst in 2016. En dan draait het park in 2020. Tijdens de windavond, gisteren in café Bij de buren in Wieringerwerf, gaven de betrokken partijen (ECN, Nuon en Windcollectief Wieringermeer) informatie over de stand van zaken en dus het conceptontwerp. Het was geen inspraakavond, werd met nadruk gezegd. Dat nam niet weg dat bezoekers kritisch waren. Want de vrees voor overlast bestaat wel degelijk. „Want dit klinkt natuurlijk niet als een koelkast."
De maximumbelasting op de gevel mag overdag 47 decibel zijn en 's nachts 41 decibel. Maar tussen norm en beleving zit een verschil.
_____________________________________________________________
Oorsprong
In de Wieringermeer werden de eerste windmolens in de jaren zeventig neergezet.
______________________________________________________________
Op de vraag of er voor het windpark draagvlak was bij bewoners zei wethouder Theo Groot dat er politiek draagvlak was: „Bij de volksvertegenwoordigers dus. Er is niets doorgedrukt."
Potlood
De plaatsing van de molens is in potlood. Naar het zogenoemde boogspantmodel, de voorkeursvariant. De doorbroken boog loopt vanaf het land tussen Schelpenbolweg en Wierweg langs het Amstelmeer beneden naar de Ulketocht. De rechte stukken zijn aan de IJsselmeerkant te vinden. Het plan is bedoeld om het versnipperd beeld te herstellen. De huidige vijf lijnopstellingen en 34 solitaire windmolens maken
plaats voor de 101 turbines. Genoeg om 275.000 huishoudens van stroom te voorzien.
Naast een compensatieregeling is er voor dit plan ook een profijtplan in het leven geroepen. Bedoeld om de omgeving mee te laten profiteren van het windpark. Het gaat om structureel voordeel, niet een eenmalig goedmakertje. Zoals de oprichting van een Windfonds (voorlopig voor vijftien jaar) waaruit projecten van algemeen belang worden ondersteund. Tevens is er een burenregeling voor iedereen buiten de dorpskern die binnen een afstand van 1250 meter woont. Waar ook inwoners van Den Oever en Medemblik van meeprofiteren. Een Poldermolen voorziet lokaal 10.000 huishoudens voordelig van stroom.
In de zogenoemde Omgevingsraad praten omwonenden en belangverenigingen mee. Zij geeft in september advies. In november liggen ontwerp, vergunning en besluit ter inzage en in maart volgend jaar moet er een definitief besluit zijn. Waarna de Raad van State zich over de beroepen kan buigen.
NHD
0 reacties :
Een reactie posten