Hollands Kroon - Den Oever - Vier energiebedrijven uit Noord-Holland bouwen eind dit jaar een testcentrum op de Afsluitdijk.
Ed Dekker
Zij onderzoeken nabij Den Oever het opwekken en opslaan van duurzame energie.
Het gaat om Tocardo uit Den Oever (onderwaterturbines), WES uit Opmeer (windmolens), Zon Energie uit Spanbroek (zonnepanelen) en ES Technologies uit Medemblik (batterijen).
Het viertal studeert op een hybride energiesysteem. De samenwerking
is nieuw. Het testcentrum kost twee miljoen euro.
Oud-minister Ed Nijpels heeft hoge verwachtingen van het experiment voor het nieuwé energiesysteem: stroom uit water, wind en zon opgeslagen in grote batterijen. Als voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord bezocht hij gisteren de onderzoekslocatie.
„Deze proef is een prachtig voorbeeld van belangwekkende innovatieve initiatieven. Dergelijke projecten heeft Nederland hard nodig om te voldoen aan onze energieverplichtingen", aldus Nijpels.
In 2020 moet volgens het Energieakkoord 14 procent van de verbruikte energie duurzaam zijn opgewekt, in
2023 zelfs 16 procent. Nu is dat 4,5 procent. Nijpels: „Dramatisch weinig. Met deze score staan wij op de 25e plaats van de 28 EU-landen."
.
___________________________________________________________________
vervolg
Stroom uit water, wind en zon in accu
Als je teveel stapelt
word je stapelgek
Ed Dekker
r ed.dekker@hollandmediacombinatie.n
stroom water, wind en zon in accu
Energie opwekken met water, wind en zon. En deze stroom opslaan in een grote batterij om de energie te gebruiken als het nodig is. Aan deze duurzame innovatie werken in Den Oever vier Noord-Hollandse bedrijven.
Eind dit jaar bouwen deze bedrijven bij de Stevinsluizen op de kop van de Afsluitdijk een testcentrum. Oud-minister Ed Nijpels is blij met de proef voor een hybride energiesysteem.
Als voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord bekeek hij gistermorgen de plek waar het testcentrum moet komen. Nijpels roemde het project.
Bijna vijftig organisaties sloten vorig najaar het Energieakkoord. Daarin verplicht Nederland zich dat
in 2020 14 procent van alle energie duurzaam is opgewekt. Met de Borgingscommissie moet Nijpels de partijen achter hun broek zitten.
Getijstroming
In Den Oever was hij op werkbezoek op uitnodiging van Tocardo. Dit Wieringer bedrijf bedenkt, bouwt en exploiteert onderwaterturbines. Met molens op de zee- en rivierbodem kan energie worden gewekt uit getijstroming.
Tocardo bundelde vorig jaar onder de noemer '130 Renewables' de krachten met de bedrijven WES uit Opmeer (windmolens), Zon Energie uit Spanbroek (zonnepanelen) en ES Technologies uit Medemblik (batterijen).
Het testcentrum van het kwartet kost twee miljoen euro. Het Waddenfonds en het fonds 'Duurzame Afsluitdijk' is een bijdrage gevraagd. Een bunker bij de sluizen wordt deel van het testcentrum.
Tocardo-directeur Hans van Breugel is nauw betrokken bij het Energieakkoord. Hij is voorzitter van de Vereniging voor Energie uit Water en bestuurslid van Stichting Duurzame Energie Koepel. Sinds 2008 draait een onderwaterturbine bij de Stevinsluizen. De stroom gaat naar leverancier Greenchoice.
Marsdiep
Tocardo begint volgende maand met de bouw van vijf onderwaterturbines bij de Oosterscheldekering, elk van 250 kW. Het bedrijf heeft een vergunning van twintig jaar voor commercieel gebruik van de opgewekte stroom. In het Marsdiep nabij de haven van Den Helder plaatst Tocardo in 2015 een onderwaterturbine als proef voor toepassing in de offshore.
NHD
6 reacties :
Energie opslaan in accu's is onzin. Hoe groot moeten die accu's wel niet worden en waar halen we al die grondstoffen voor de accu's vandaan er is nu al een tekort.
Als de naam Ed Nijpels bij een project te lezen is ga er dan van uit dat het hele project gebaseerd is op gebakken lucht en bedrog.
Ed Nijpels is een bedrieger die op de eerste plaats bezig is zijn zakken op een onfatsoenlijke manier te vullen over de rug van de Nederlandse burger.
Een politicus als die slappe dweil van een Nijpels heeft hoge verwachtingen; hier komt dus NIETS van terecht.
Dit ziet er uit als een mooi project. Ik hoop dat deze bedrijven hier daadwerkelijk mee aan de slag gaan en dat er mooie ontwikkelingen en innovaties uit voort zullen komen.
Steven/Accu groothandel Intercel denkt ook een graantje mee te pikken van het energiebedrog.
Steven, aan te raden is om contact te zoeken met Nijpels en hem dan een flink percentage van de winst te beloven bij de eventuele levering van de accu's. Het aantal wat nodig zal zijn zal de gehele afsluitdijk bedekken, anders is de opslagcapaciteit niet toereikend. Onzin? Ja natuurlijk is dit hele project onzin dat weet Nijpels ook wel en jij weet dat ook, maar ook jij denkt op een onfatsoenlijke manier een kapitaaltje mee te "pikken" over de rug van de belastingbetaler.
De groene leugen gaat verder....
Als Steven/Accu groothandel Intercel het een mooi project vindt dan denkt hij waarschijnlijk alleen maar aan de stroom subsidies die zijn portemonnee gaan spekken, want als dat heerschap ook maar een heel klein beetje verstand heeft van de gang van zaken in de zogenaamde herwinbare energie dan weet hij dat alles gebaseerd is op alleen maar bedrog. Hij leest geen artikelen over de werkelijke gang van zaken over de miljarden kostende groene verspilling, heeft geen enkele kennis van zaken, kortom een zakkenvuller.
Een reactie posten