'Niemand vroeg om hier te handhaven'

Datum:
  • donderdag 10 juli 2014
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Hollands Kroon - Breezand - Woonunit buiten bouwblok inzet van rechtszaak

     Lydia Jasper

    Hans Steenvoorden uit Breezand heeft de gemeente Hollands Kroon voor de rechter gedaagd. Vandaag dient de zaak in Alkmaar. Inzet is een woonunit die net buiten zijn bouwblok aan de Middenweg 63b staat.

    Toen Steenvoorden twee jaar geleden het gebouw bij zijn bedrijf wilde neerzetten, ging hij naar de gemeente Hollands Kroon voor een vergunning. „Conclusie vanuit de gemeente was dat een aanvraag niet nodig was", zegt hij. „Onder bepaalde voorwaarden was het toegestaan om af te wijken van de grenzen van het bouwblok. Ik had geen buren. Wie zou er nu klagen?"

    Daarom begrijpt hij niet dat dezelfde gemeente het hem nu zo lastig maakt. Want die unit moet weg van Hollands Kroon. Er hangt hem een dwangsom van maximaal 15.000 euro boven het hoofd; elke week dat de unit blijft staan, kost hem 1500 euro. „Ik had op mijn erf iemand van handhaving, terwijl niemand daarom heeft gevraagd. Terwijl op andere plekken, waarvan de gemeente op de hoogte is van niet-correct gebruik, niet gehandhaafd wordt."

    Steenvoorden stelt dat hij niet alleen verkeerd is voorgelicht, maar ook dat de gemeente van meet af aan niet mee heeft willen werken aan een oplossing. Hij legt zelfs een link met de uitbreidingsplannen die zijn buurman Kapiteyn Group heeft. „Als ik mijn bezwaren daartegen zou intrekken, zou mijn unit van de gemeente mogen blijven staan." Volgens gemeentewoordvoerder Noortje Slot betreft het de handhaving van een woonunit die zonder vergunning op het perceel is neergezet. „Legalisatie is niet mogelijk. De gemeente treedt hier nu tegenop."


    ______________________________________________________
    vervolg

    'Bij ons is niets toegestaan'

    Hans Steenvoorden heeft niet veel vertrouwen in een goede afloop, maar dat neemt niet weg dat hij toch de strijd aangaat met de gemeente Hollands Kroon. Hij is ziedend. Om de gang van zaken en de wijze waarop zijn belangen terzijde worden geschoven.

    Samen met zijn partner en hun dochter woont hij aan de Middenweg. Een eind het land in. „Zeven jaar geleden ben ik hier begonnen. Ik bestierde vijf jaar lang met een zakelijke partner een bloemenbedrijf." Daarnaast had én heeft hij een baan. In november 2012 zette hij de unit neer met het idee er arbeids- migranten knap in te huisvesten. Tot voor kort huurde een marktkoopman het pand. Van een ander gebouw op zijn erf wilde hij een groepsaccommodatie maken voor toeristen. „Alleen veegde de gemeente die ideeën van tafel."

    Buren 

    Toen kreeg hij de uitbreidingsplannen van de Kapiteyn Group onder ogen. „Ik heb niets tegen mijn buren, maar de schuur werd van zo'n formaat dat het onze woning helemaal zou overschaduwen. Links en rechts van ons wordt alles toegestaan en bij ons mag niets."

    Steenvoorden zag geen opening bij de gemeente en nodigde wethouder Theo Meskers uit. „Positief. Hij begreep dat we op zoek waren naar mogelijkheden. Het college stond open voor een integrale oplossing en Meskers had het over een minnelijke schikking. Ik zou de gerechtelijke procedure tegen de uitbreiding van het bedrufscomplex van de Kapiteyn Group afbreken en niet hervatten. Die onderneming zou geen bezwaar indienen tegen een groepsaccommodatie en mijn unit zou worden gelegaliseerd. Op basis van de mail met toezegging en het vertrouwen in de wethouder heb ik de rechtszaak ingetrokken."

    Afgewezen

    Hij zegt dat binnen de afgesproken twee maanden door Hollands Kroon Architectuur namens hem een plan werd ingestuurd via de mail. „Die kreeg ik binnen tien minuten retour. Afgewezen. Terwijl ik mij wel aan de afspraak heb gehouden. Wethouder Meskers zei niet de aangewezen wethouder te zijn. En ik moest voor 10 juni de woonunit verwijderen." Hij kan het niet hard maken, maar voor hem is het klip en klaar. „De gemeente weigert willens en wetens een jong en ondernemend gezin te helpen, die er alles aan doei' om te overleven. Door haar houding helpt ze ons juist om zeep."

    Volgens Hollands Kroon ligt de zaak iets anders. Woordvoerder Chantal Kolleman laat weten dat de gemeente nog geen uitspraken doet. „We gaan niet op de zaak vooruitlopen." Directeur Tim Kapiteijn stelt dat de Kapiteyn Group geen partij is. „Het is een zaak tussen Steenvoorden en de gemeente. Wij zijn in het verhaal getrokken, maar zijn er niet bij betrokken. Wij hebben er helemaal geen bezwaar tegen als Steenvoorden maximaal veertig arbeidsmigranten wil huisvesten in zijn unit."


    NHD



    2 reacties :

    Anoniem zei

    Als je niet de juiste politieke vrienden of ambtelijke vrienden in Hollands Kroon hebt vergeet dan maar dat je ook maar het kleinste beetje medewerking kunt verwachten.
    Dhr. Steenvoorden is volstrekt kansloos in een zaak tegen de gemeente, de politiek is zich van geen kwaad bewust en de verantwoordelijke ambtenaren zijn plotsklapt alle gemaakte afspraken vergeten.

    Het halve ambtenaren apparaat zal in stelling worden gebracht om voor de rechtbank het ongelijk van dhr. Steenbergen aan te tonen, zo werkt dat tenslotte in een schijn democratie..



    Anoniem zei

    De werkwijze van de gemeente Anna Paulowna is nog altijd aanwezig:

    'Ben je de ambtenaren niet welgevallig, wordt je zelf aangepakt.'

    Ja, hoe kan het ook anders, de oude A-P-hap zit er nog en die veranderen niet, ondanks inhuur van bureau's en Verbetertrajecten in het verleden.

    De politiek wil zijn handen er niet aan branden, dus gaat het gewoon door!

    De burger is de dupe. Hoop op LADA is verkeken. Die heeft zich verkocht. En loopt nu mee.

    Is er dan niemand in het HK- gemeentehuis, die EERLIJK wil zijn?

    Hoe heeft de fa. in het verleden zijn bouwvergunningen gekregen?






    Een reactie posten