Tekort Hollands Kroon jaarlijks drie miljoen

Datum:
  • maandag 16 juni 2014
  • in
  • Categorie: ,

  • Anna Paulowna - Dit door o.a. een veranderende bedrijfsvoering van het gemeentelijk apparaat.



    Mike Deutekom


    Door verdere bezuinigingen van de Rijksoverheid en een veranderende bedrijfsvoering van het gemeentelijk apparaat, staat de gemeente Hollands Kroon ,de komende jaren weèr flink in het rood. In 2015 tot en met 2018 komt de gemeente - als er niet verder ge'snoeid wordt in de uitgaven - elk jaar minimaal drie miljoen euro tekort.

    Hoewel bij het vaststellen van de begroting 2014 en de meerjarenraming tot 2017 de cijfers nog positief waren, is dat helemaal omgeslagen. Voor de helft is dat veroorzaakt door verdere bezuinigingen van het Rijk. Stond er aanvankelijk voor 2014 nog een klein plusje van twintig mille in de begroting van de gemeente, na recente begrotingswijzigingen en de septembercirculaire van het Rijk is daar niets meer van over: -1,4 mil- joen euro.

    Daar bovenop is de gemeente extra geld kwijt aan infrastructuur (vervanging bruggen), investeringen in computers en programma's voor de eigen organisatie en aan een extra (vierde) wethouder. Dat en andere zaken kost ook 2,8 miljoen extra, waardoor er voor 2014 een gat ontstaat van 4,2 miljoen. Tel daarbij op de kleine vijf en een halve ton die de gemeente volgens de meicirculaire extra krijgt en het is duidelijk dat er zo'n 3 miljoen structureel moet worden bezuinigd. Zeker omdat die rekensom ook in 2016 (- 3 miljoen), 2017 (- 3 miljoen) en 2018 (3,4 miljoen) verder gaat.

    In de kadernota die 26 juni in de gemeenteraad wordt behandeld, wordt aangegeven dat de extra bezuinigingen - bovenop de miljoenen die de gemeente de afgelopen jaren al heeft gesnoeid - de dienstverlening en de ondersteuning voor inwoners in gevaar brengen.

    NHD





    2 reacties :

    Anoniem zei

    Begin als gemeente eerst eens te snijden in het ambtenarenapparaat en waarom is een 4e wethouder nodig?
    De 4e wethouder is "nodig" omdat we een coalitie hebben van 4 partijen die niet eens nodig zijn om tot een meerderheid te komen, 3 was genoeg.
    Zoals gewoonlijk draaien de burgers weer op voor het onverantwoordelijke gedrag van de politiek, ze leren het nooit.

    Anoniem zei

    Die vervanging van bruggen in de Wieringermeer was al duidelijk ten tijden van de gesprekken over een fusie tussen de voormalige gemeenten Wieringermeer en Wieringen. Dat kan dus nooit aangegrepen worden als argument omdat de informatie voor de vorming van Hollands Kroon er al was over dat probleem. Is die informatie ten tijde van de fusie niet in beeld gekomen? Zo ja, wie hebben verzuimd deze informatie te melden in de voorbereiding op de fusie?

    Een reactie posten