Superprovincie van de baan

Datum:
  • vrijdag 20 juni 2014
  • in
  • Categorie:
  • 20 jun 2014, - Plasterk vindt dat er te weinig draagvlak is voor het plan


    ANP

    De superprovincie is van de baan. Het kabinet ziet af van het indienen van het voorstel om Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samen te voegen, zei minister Plasterk na de ministeraad. Gisteren mislukte overleg met D66 en GroenLinks over de superprovincie en het kabinet zet de plannen nu niet meer door.
    Plasterk is ook niet van plan met een ander voorstel te komen dan wat in het regeerakkoord was afgesproken. "Dit was een kans, maar het is niet gelukt, omdat er geen meerderheid voor is in Tweede en Eerste Kamer."
    Plasterk benadrukte dat op allerlei terreinen wordt hervormd, bijvoorbeeld in de zorg en in de pensioenen, maar dat dat kennelijk in het openbaar bestuur niet lukt. Hij wees erop dat ook eerder al verschillende pogingen zijn gedaan om het provinciaal bestuur te verbeteren, bijvoorbeeld door minister Wiegel in het eerste kabinet-Van Agt, maar dat die steeds op niets zijn uitgelopen.
    Ingewikkeld
    De minister zei dat deze kwestie voor alle partijen intern ingewikkeld ligt: "Ze hebben allemaal mensen in de provincies, die aarzelingen hebben bij dit soort stappen." Volgens Plasterk hebben VVD en PvdA hun nek uitgestoken en was het echt goed geweest om iets te veranderen. "Maar als andere partijen het niet steunen, kan ik tellen en heeft het geen zin het voorstel door te zetten."
    Premier Rutte noemde het jammer dat de superprovincie niet doorgaat. "Het was een goed idee om het wel te doen, maar het hoort bij de politieke realiteit dat af en toe ook dingen niet lukken." 


    Nos





    0 reacties :

    Een reactie posten