Provincie wil tonnen terug

Datum:
  • zaterdag 14 juni 2014
  • in
  • Categorie: , ,
  • Anna Paulowna - Ontwikkelingsbedrijf krijgt jaar uitstel voor aflossen lening Kooyhaven 


    Martijn Gijsbertsen m.gijsbertsenghdcmedia.n1

    Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord moet een provincielening van zo'n drie ton, in 2009 verstrekt om het project Kooyhaven op gang te brengen, voor 2015 hebben terugbetaald.

    De 'aanjager van economische activiteiten' in de Noordkop heeft de provincie eerder om uitstel van betaling gevraagd, omdat gronduitgiften op het toekomstige bedrijventerrein aan het Noordhollands Kanaal tot op heden op zich laten wachten.

    Tussentijds heeft het ontwikkelingsbedrijf voorbereidende werkzaamheden voor Kooyhaven overgedragen aan projectontwikkelaars, omdat het zich van zijn aandeelhouders vanwege financiële risico's uit vastgoedactiviteiten terug moest trekken.

    Zodra kavels op Polderse grond nabij Kooypunt in Den Helder worden verkocht, verwacht het geld van deze ontwikkelaars te incasseren en daarmee de provincieschuld te kunnen aflossen.

    Onzeker

    In Haarlem wordt daar openlijk aan getwijfeld. „Of er vanuit de ontwikkelaars geld naar het ontwikkelingsbedrijf zal gaan, zoals u suggereert, is zeer onzeker", staat in een brief van commissaris van de Koning Johan Remkes namens Gedeputeerde Staten aan de schuldenaar. „De planontwikkeling verloopt traag. Of het regionaal havengebonden bedrijventerrein, in welke aard en omvang dan ook, er zal komen, is momenteel de vraag. Wij zijn ons er van bewust dat er momenteel door diverse partijen finale pogingen worden gedaan om tot afspraken over verantwoordelijkheden en financiering te komen. De kans op realisatie kunnen wij echter moeilijk inschatten."

    Directeur Thijs Pennink van het ontwikkelingsbedrijf is blij dat uitstel van betaling is verleend, maar maakt zich over Kooyhaven weinig zorgen. Zeker nu Den Helder een gemeentegarantie van 8,5 miljoen euro heeft afgegeven om een rijkssubsidie en leningen bij banken voor het project los te peuteren.

    Draaideur

    „Volgens directeur Piet-Hein Kolf van Port of Den Helder (dat de regie over het project heeft, red) is er veel belangstelling. Dus die financiële draaideur waarin wij zitten, komt in beweging. Daar heb ik alle vertrouwen in."

    Laat dat onverhoopt tot 2015 op zich wachten, dan is er volgens Pennink geen man overboord. „We gaan vandaag of morgen zeker niet failliet. In het ergste geval moeten we het geleende bedrag eind dit jaar uit eigen vermogen aftikken."

    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten