Protest of geen protest, hier komen zes etages kippen

Datum:
  • donderdag 19 juni 2014
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Hollands Kroon - Middenmeer - Liefst 25.000 handtekeningen, een aangekondigde juridische strijd en andere protesten: het heeft uiteindelijk weinig uitgemaakt.

    Op de hoek van de Oudelanderweg en de Alkmaarseweg bij Middenmeer heeft het imposante staketsel van pluimveebedrijf Meerkip zijn hoogste punt bereikt.

    „Eindelijk gebeurt er echt wat", verzucht Meerkip-eigenaar Marcel Weel. Toen hij vijf jaar geleden begon aan het proces, had hij niet gedacht dat het zo lang zou duren. „Je moet tegenwoordig aan zo veel eisen en regels voldoen voordat je echt kunt bouwen, dat is ongelooflijk." Het plan is zelfs een paar keer verhuisd, bijvoorbeeld omdat het  te dicht in de buurt van een windmolen kwam te staan. „Blijkt: binnen een straal van drie keer de hoogte van zo'n windmolen mag geen bedrijf staan, voor het geval er eentje omvalt. Nou goed, dan schuiven we het op. Waarmee ik maar wil aangeven: we zijn echt de kwaaiste niet."

    Weel zegt het met nadruk, want hij heeft de afgelopen jaren nogal wat over zich heen gekregen. Over slinkse spelletjes die er zouden worden gespeeld, dat dierenwelzijn in het geding zou komen en de leefomgeving ook - door fijnstof. „Gek, want er worden meer grote pluimveebedrijven gebouwd en die zijn niet zo onder een vergrootglas gekomen. Maar het is heel simpel: daar zijn regels voor, en als je je daar niet aan houdt dan krijg je geen vergunning. En als het over welzijn gaat: daar ben ik ook bij gebaat. Hoe beter de condities voor de kip, hoe beter het product."

    Voor de bouwvak is het gebouw dicht en eind dit jaar moet het ultramoderne bedrijf in gebruik worden genomen. Het biedt dan plaats aan maximaal 183.000 vleeskippen, verdeeld over zes verdiepingen. Op termijn kan dat binnen deze vergunning uitgebreid worden tot ruim 366.666.


    NHD


    1 reacties :

    Anoniem zei

    Gisteravond nog een herhaling gezien van de Keuringsdienst van waarde. Marcel Weel:
    deze kippen hebben geen veren en kunnen niet eens op hun eigen poten staan/ lopen.

    Is dit dierenwelzijn?

    Bovendien smaken ze nergens naar.

    Maar het rekensommetje klopt niet; niemand wil dit eten maar er worden er steeds meer geproduceerd. Ra Ra hoe kan dit?

    De mensen die deze waterbommen kopen zijn behoorlijk schuldig aan dit product.

    Zou Marcel Weel ook zijn eigen kinderen zo groot gebracht hebben?

    Een reactie posten