Nog geen besluit over krediet reactor Petten

Datum:
  • vrijdag 13 juni 2014
  • in
  • Categorie: ,
  • PETTEN - Het kabinet besluit deze zomer of het NRG te hulp schiet met een overbruggingskrediet.
    Roel van Leeuwen

    NRG – de exploitant van de Hoge Flux Reactor in Petten – verkeert in grote financiële problemen. Besluit over steun aan NRG deze zomer De reactor moest vanaf november 2012 twee maal voor een langere tijd buiten bedrijf worden genomen vanwege technische problemen.

    Dit heeft volgens Henk Kamp, minister van Economische Zaken, een ’zware wissel getrokken’ op de financiële positie van NRG en moederbedrijf ECN. De HFR – waarin onder meer industriële en medische radio-isotopen worden geproduceerd – moet in 2024 worden vervangen door de nieuwe onderzoeksreactor Pallas. Maar om de verouderde reactor nog zolang in bedrijf te houden, is zeker tachtig miljoen euro nodig. NRG is hierover in gesprek met private financiers.

    De verwachting is echter dat pas eind volgend jaar duidelijk wordt of deze partijen daadwerkelijk miljoenen gaan investeren. Tweede Kamer Tot die tijd moet het Rijk bijspringen.

    Het kabinet gaat bij de beoordeling van het overbruggingskrediet echter niet over één nacht ijs. De businesscase, de liquiditeitspositie en de technische levensduur van de HFR zullen de komende maanden worden bestudeerd.

    ,,Ik verwacht dat besluitvorming in de zomer mogelijk is’’, laat Kamp weten in een brief aan de Tweede Kamer. Hoewel Kamp uitgeeft dat de meest betrokken bewindslieden ’een positieve grondhouding’ hebben tegenover het verstrekken van het krediet, is duidelijk dat NRG het geld alleen krijgt als blijkt dat het bedrijf dit ook zal kunnen terugbetalen. NRG heeft daarom met haar belangrijkste klanten al nieuwe prijsafspraken voorbereid. De prijs van de medische isotopen – die historisch gezien laag is – zal omhoog gaan.

    Tekorten

     Om aan te geven dat het belang van de HFR groot is, verwijst Kamp naar een rapport van de OECD waarin wordt ingegaan op de beschikbaarheid van medische isotopen. Vooral tussen 2015 en 2017 zijn structurele tekorten in de bestralingscapaciteit niet uit te sluiten. Dit heeft te maken met de sluiting van de reactor in Canada, nu de belangrijkste producent van medische isotopen. In hetzelfde rapport wordt overigens aangegeven dat er na 2020 een overcapaciteit wordt verwacht hetgeen gevolgen kan hebben voor de businesscase van Pallas.

    NHD








    0 reacties :

    Een reactie posten