Petten - Blijven draaien huidige reactor van
levensbelang * Haags 'nee' desastreus
* Kantoor eventueel buiten Petten
Roel van Leeuwen , r.van.leeuwen@hdcmedia.n1
Terwijl NRG, de exploitant van de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten een strijd voert om een financiële crisis te overleven, is de voorbereiding voor de nieuwe Pallas-reactor in een volgende fase beland. Volgens Hermen van der Lugt, de directeur van de nieuwe stichting die komst van de nieuwe Pallas-reactor moet realiseren, is het blijven draaien van de huidige reactor echter van levensbelang. „Zonder HFR geen Pallas."
Stilgelegd
De financiële crisis bij NRG — veroorzaakt doordat de reactor in Petten de afgelopen jaren meermalen langdurig moest worden stilgelegd — is nog niet voorbij. Het Rijk heeft nog niet definitief besloten tot het beschikbaar stellen van een noodkrediet.
Een 'nee' vanuit Den Haag zou desastreuze gevolgen hebben voor het Pallas-project. Het blijven draaien van de oude reactor tot het moment dat de nieuwe onderzoeksreactor Pallas is gebouwd, is immers altijd
een belangriike voorwaarde geweest om van Pallas - die in 2024 gebouwd moet zijn — een succes te maken. „Stel dat de huidige reactor over twee jaar niet meer beschikbaar is dan verlies je je commerciële positie. Je hebt dan bovendien geen mensen meer die een kernreactor kunnen bedrijven", aldus Van der Lugt. „Ik heb er echter vertrouwen in dat het Rijk hier goed naar kijkt. Minister Kamp onderkent het belang van de reactor voor de kennisinfrastructuur en de medische sector."
Op 16 december vorig jaar zag de Stichting Voorbereiding Pallas-reacttor het levenslicht. De uit Hengelo afkomstige Van der Lugt heeft als taak ervoor te zorgen dat de komen-
de vier jaar de vele vergunningen voor de nieuwe reactor worden geregeld, er een ontwerp komt en — last but not least — private partijen worden geïnteresseerd om te investeren in de naar schatting 600 miljoen euro kostende nucleaire faciliteit.
Uitdaging
Van der Lugt spreekt van een 'grote uitdaging'. „Het is een bijzonder project. Het gaat om een.instrument dat de komende vijftig jaar van belang is voor de kennisindustrie en voor de gezondheidszorg (er worden dagelijks z4.000 diagnoses gesteld met behulp van de medische isotopen die in Petten worden geproduceerd, red.). Daarnaast is het de eerste keer dat voor zo'n project zo nadrukkelijk private investeerders moeten worden gezocht. Tot nu toe werdei deze reactors met overheidsgeld gebouwd. Dat maakt het voor mij interessant. Ik doe liever de eerste dan de tiende. Ook al is niet zeker dat het ook gaat lukken."
Businesscase
Een cruciale voorwaarde om het project te laten slagen is bijvoorbeeld dat de prijs voor medische iso-
topen stijgt. „Dat is nodig voor een gezonde businesscase", zegt Van der Lugt, die vertrouwen heeft in de goede afloop van het project. „NRG heeft een goede reputatie en er zijn hier Petten allerlei faciliteiten die belangrijk zijn voor de verwerking van de medische isotopen. Maar ik verwacht niet dat de financiering snel even geregeld is. We zijn op zoek naar partijen die als eerste hun nek willen'uitsteken."
De crisis bij NRG heeft volgens Van der Lugt maar weer eens aangetoond hoe belangrijk de nucleaire faciliteit in Petten is. Een versnelling in het Pallas-project zit er echter niet in. „Voor het voortraject hebben we zeker vier tot vijf jaar nodig en daarnaast zal de bouw zeker ook vier jaar vergen. Bovendien hebben we al gauw een half jaar tot een jaar nodig om de nieuwe reactor in gebruik te nemen."
Huisvesting
De eerste taak is het opbouwen van een nieuwe organisatie. De eerste vacatures zijn opengesteld. Ook wordt gekeken naar nieuwe huisvesting. Daarvoor wordt ook gekeken buiten Petten.
NHD
0 reacties :
Een reactie posten