Den Haag - Grondontsmettingsmiddelen met metam-natrium mogen met onmiddellijke ingang niet meer worden gebruikt.
Dat heeft staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) gisteren aan de Tweede Kamer gemeld.
Na onderzoek is het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) volgens Dijksma tot de conclusie gekomen dat een risico voor kinderen in de omgeving waar middelen met metam-natrium worden
gebruikt niet is uit te sluiten. Nadat omwonenden van lelievelden last kregen van prikkende ogen, ademhalingsproblemen en huiduitslag liet ook de GGD zich eerder kritisch uit over het middel.
Het gebruik van metam-natrium was al verboden in de Europese Unie, maar werd vanaf 2012 weer toegestaan.
Het Ctgb gaat het middel nu opnieuw beoordelen. In elk geval tot die herbeoordeling geldt nu tijdelijk een zogeheten moratorium op het gebruik van metam-natrium.
Dijksma trok de ontheffing voor het
middel eerder niet in, omdat er geen alternatieven waren om schadelijke aaltjes in de grond te bestrijden en de teelt van pootaardappelen en bollen te beschermen. Die zijn er nog steeds niet, maar de mogelijke gezondheidsrisico's voor omwonenden en agrariërs wegen zwaar voor de bewindsvrouw.
Onder meer aardbeientelers kunnen last krijgen van de maatregel, maar de meeste akkers met bloembollen en aardappels kunnen ook later worden behandeld, na het nieuwe oordeel van het Ctgb, aldus Dijksma.
NHD
0 reacties :
Een reactie posten