Miljoen euro minder aan personeel

Datum:
  • donderdag 1 mei 2014
  • in
  • Categorie: , ,
  • Schagen - Schagen zit nog ruim in de reserves



     Richard Zut

    Ondanks dat het tekort over 2013 met twee miljoen euro een flink stuk hoger is dan verwacht, overheerst bij de gemeente Schagen het gevoel dat sprake is van een stabiele financiële situatie.

    Wethouder Jan Bouwes (financiën): „Ik zit hier daarom ook niet met een somber gezicht. We hebben ruim voldoende reserves en een weerstandsniveau dat borg staat voor een redelijk belastingklimaat voor onze inwoners."

    De algemene reserve bedraagt 14 miljoen euro, aan stille reserves bezit Schagen vijf miljoen en de bestemmingsreserve staat op 43 miljoen. 

    Ik besef best dat twee miljoen euro tekort heel veel geld is", erkent Bouwes. „Maar de realiteit dwingt ons hiertoe, opdat we verder kunnen met een zuivere begroting. En laten we die incidentele 1,6 miljoen euro buiten beschouwing, dan zeg ik dat we met een begroting van 90 miljoen en een verschil van vier ton het jaar 2013 financieel toch goed afsluiten."

    Twee andere flinke incidentele kostenposten waar Schagen in 2013 mee te maken kreeg, waren een kleine 800.000 euro aan kosten voor het laten afvloeien van na de gemeentefusie personeel én bijna zes ton voor de storting in het APPA-pensioenfonds van de wethouders. Hiermee is de pensioenregeling voor alle wethouders gelijk getrokken wat de gemeente in de toekomst geld bespaart.

    Naast deze uitgaven werd in 2013 1,1 miljoen euro minder uitgegeven aan de Wmo en ISD-regelingen. Vorig jaar was al bekend dat hiervoor wellicht minder geld nodig was dan begroot.

    Bouwes: „We concluderen dat het samenvoegen van de drie gemeenten naar één nieuwe gemeente goed is verlopen. Opgeteld gaven de drie gemeenten samen meer uit dan de nieuwe gemeente Schagen nu doet. Alleen al aan personeelskosten zijn we op jaarbais structureel een miljoen euro minder kwijt dan eerst. Daarmee zijn onze financien op lange termijn meer solide."

    NHD
    _______________________________________________

    Ruim twee miljoen tekort voor Schagen

    Richard Zut 

    De jaarrekening 2013 van de gemeente Schagen sluit met een negatief saldo van 2 miljoen euro. In de laatste tussenrapportage werd vorig jaar nog gedacht dat het jaar met een tekort van no.000 euro zou sluiten. Het tekort komt ten laste van de algemene reserve, die daarmee daalt naar 14 miljoen euro.

    Het verlies van 2 miljoen euro heeft vooral te maken met een onverwachte erfenis van de voormalige gemeente Harenkarspel. Die had bij de samenvoeging met Zijpe en Schagen bouwgrond ingebracht met een boekwaarde van ruim 2 miljoen euro aan de Bogtmanweg in Tuitjenhorn West.

    Omdat er in de concept-Woonvisie Schagen tot 2020 voor dat specifieke gebied geen bouwplannen meer zijn opgenomen, is deze grond feitelijk minder waard dan waarvoor hij nog in de boeken stond. Wethouder Jan Bouwes: „Daarom is die 2 miljoen euro op advies van de accountant nu met ruim 1,6 miljoen euro afgewaardeerd naar de veel lagere agrarische waarde van 433.000 euro."

    Lijk uit de kast 

    Op de vraag of er sprake is van een lijk uit de kast van Harenkarspel, antwoordt Bouwes: „Nee, dat zeg ik niet. Maar het had inderdaad beter geweest als de gemeente Harenkarspel deze post al vóór de samenvoeging met Zijpe en Schagen had afgewaardeerd." Volgens Bouwes valt niet te verwachten dat de gemeente Schagen bij een volgende jaarrekening wéér kan worden geconfronteerd ongewenste en onverwachte tekorten: „Alle andere gronden voor nog niet uitvoerbare bouwplannen waren al in waarde teruggebracht of — zoals wij dat in Schagen al gewend waren — op nul gezet."

    _________________________________________

    Grond niet voor dumpprijzen 

    Schagen - De gemeenteraad van Schagen bespreekt 
    de jaarrekening 2013 in de raadsvergadering van 
    dinsdag 27 mei. Op de vraag of de voor bouwen
    bestemde gemeentegrond van Tuitjenhorn West niet
    beter tegen een veel lagere prijs had kunnen worden
    aangeboden aan een ontwikkelaar zodat de schade
    beperkt was gebleven, zegt wethouder Bouwes:
    „We hebben wel 85 bouwpercelen, waarvan een 
    groot deel voorlopig niet doorgaat. Tot 2020 zouden
    2400 woningen gebouwd worden; dat worden er nu 
    tussen 900 en 1300. Maar je moet ook kijken naar 
    de lange termijn, dus gaat bouwgrond niet voor
    dumpprijzen weg."

    _________________________________________



    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten