Greenpeace roept o.a. op clothianidine, imidacloprid, thiamethoxam en fipronil snel volledig te verbieden;
Meer dan tweederde van het stuifmeel dat bijen verzamelen op Europese akkers en in bijenkasten is vervuild met een cocktail van tot wel 17 verschillende giftige bestrijdingsmiddelen. Dat is de conclusie die wordt getrokken in de Greenpeace-studie, 'The Bees’ Burden', die op 18 april is gepubliceerd. De milieuorganisatie voert campagne om de bijen en de landbouw te redden en voerde op 18 april actie bij het hoofdkantoor van de producent van bestrijdingsmiddelen Bayer in het Duitse Leverkusen.
De Greenpeace-studie betreft een analyse van bestrijdingsmiddelenresiduen in bijenbrood – verwerkt stuifmeel in de bijenkast – en stuifmeel dat is verkregen van bijen die het de kast binnenbrengen. De studie is de grootste in zijn soort in Europa. Er werden analyses gemaakt van meer dan 100 monsters uit 12 verschillende Europese landen. In totaal werden er 53 verschillende chemische stoffen aangetroffen in het stuifmeel: insecticiden, acariciden, fungiciden en herbiciden.Het rapport bevestigt volgens Greenpeace de bevindingen van een recent rapport van de Europese voedselveiligheidswaakhond EFSA. In dit rapport erkent de EFSA dat er een gebrek aan kennis is over de gezondheid van honingbijen en andere bestuivende insecten. De EFSA dringt er bij de Europese Commissie op aan om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de gevolgen van de combinaties van bestrijdingsmiddelen waaraan bijen worden blootgesteld.
In het licht van de nieuwe bevindingen roept Greenpeace de Europese Commissie en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken op om:
- de bestrijdingsmiddelen clothianidine, imidacloprid, thiamethoxam en fipronil snel volledig te verbieden;
- een volledig verbod in te stellen op chlorpyrifos, cypermethrin en deltamethrin;
- te werken aan een Europees actieplan om de risico’s van bestrijdingsmiddelen voor bijen beter in kaart te brengen en het gebruik van giftige middelen te verminderen;
- niet-chemische alternatieven voor plaagbeheersing en ecologische landbouwmethoden verder te ontwikkelen en te bevorderen.
bron: Greenpeace, 18/04/14
0 reacties :
Een reactie posten