Windmolens bij Zaltbommel op de lange baan

Datum:
  • dinsdag 29 april 2014
  • in
  • Categorie:
  • 28 april 2014 -  ZALTBOMMEL - Het plan voor grote windturbines langs de A2 bij Zaltbommel is op de lange baan geschoven.

    De coalitie wil op een ander manier bereiken dat in 2020 16 procent van de energie in de gemeente lokaal en duurzaam wordt opgewekt. 

    Dat blijkt uit het bestuursakkoord Dichter bij de burger, waarin ZVV, ChristenUnie, VVD en CDA de koers voor de komende raadsperiode hebben vastgelegd. Zaltbommel heeft met de provincie Gelderland harde afspraken gemaakt over duurzame energie.

    De coalitie wil dat nu op een andere manier bereiken, onder meer door te stimuleren dat er energieneutrale woningen worden gebouwd.

    Alleen als op 1 januari 2016 is gebleken dat zonder windmolens de afspraken met Arnhem niet kunnen worden nagekomen, wordt het plan voor windturbines weer van stal gehaald.

    Brabants Dagblad






    1 reacties :

    Skepticus zei

    Mail naar mijnklimaat@xs4all.nl voor het volledige essay van prof. dr. Pieter Lukkes
    SAMENVATTING van het essay van Lukkes:
    1) Over duurzame energie, meer in het bijzonder windenergie, is nog nimmer een analyse van nut en noodzaak gemaakt.
    2) Nederlands en Duits onderzoek toont aan dat het windenergieprogramma, zoals voorzien in het Energieakkoord géén invloed zal hebben op de hoeveelheid uitgestoten CO2. De consequentie hiervan is dat de windparken ook géén bijdrage leveren aan de beperking van de opwarming van de aarde. (par.5.2)
    3) De opwarming van de aarde is overigens niet bedreigend. Het meest waarschijnlijke scenario zegt dat de gemiddelde temperatuur gedurende deze eeuw met ongeveer 1 Celsius zal stijgen; een stijging die gunstig zal zijn voor de ontwikkeling van onze welvaart.(par.4)
    4) De te bouwen windparken zullen geen uitstel geven aan het moment waarop de fossiele brandstoffen zullen zijn uitgeput. Van enige besparing op het gebruik van fossiele brandstoffen is dus geen sprake .(par.5.2; 6.1)
    5) De windparken zullen wel van betekenis zijn voor de energietransitie in Nederland en wel in die zin dat ze ertoe bijdragen dat een hoger percentage van de totaal verbruikte energie koolstofarm zal zijn opgewekt . Deze betekenis bedraagt echter slechts 1,9%.(par.6.3)
    6) De kosten van deze bijdrage van 1,9%t bedragen tenminste €60 miljard. (par.7) DIT IS DE GROOTSTE VERSPILLING VAN GEMEENSCHAPSGELD IN DE GESCHIEDENIS VAN DIT LAND.
    7) De ernstige problemen rond windenergie zijn in de hand gewerkt door het feit dat het windenergiegebeuren zich in een monopoloïde omgeving afspeelt. (par.6.2)
    8) Horizonvervuiling, dode vogels en vleermuizen, verrommelde landschappen, geluidshinder en door windenergie en ontwrichte samenlevingen zijn géén bouwstenen van de duurzame samenleving. (par.6.1)
    9) Politici die pleiten voor de uitvoering van het windenergieprogramma in het Energieakkoord pleiten voor het zonder nut en noodzaak verspillen van € 60 miljard gemeenschapsgeld. Vluchten voor dit feit kan niet meer.(par.7)
    10) Deze studie betekent een bevrijding van het dwangmatig denken en handelen ten aanzien van windenergie. Van iets dat overbodig is gaat geen dwang uit (par.8). Het is in ons aller belang om meteen met windenergie te stoppen.

    Conclusie: ''we worden belazerd, we worden bedonderd''.
    Maar dat weet ik al sinds ik Westerterp in Vrij Nederland geciteerd zag: ''We hadden genoeg olie tijdens de oliecrisis in 1973 en de kapiteins van olietankers verzocht langzamer te varen of voor de kust te wachten want de tanks aan de wal waren overvol’’...., ik hoor het nog zeggen ‘’Het wordt nooit meer als vroeger’’....
    Tot mijn genoegen verscheen er een artikel in de Proviciale Zeeuwse Courant aan de hand van dr. Kees Polderman (docent overheidsfinanciën) die ook zijn licht over windenergie doet schijnen.:

    https://www.dropbox.com/s/6a2jdmamjqy3ta0/PCZ%20Kees%20Polderman.pdf

    Een reactie posten