17 april 2014 - DEN HELDER - Trekt de provincie wel of niet (een deel van) de tien miljoen subsidie voor vernieuwing van het Helderse Stadshart terug?
Gedeputeerde Staten dreigen er in een brief aan Provinciale Staten wel mee. Tegelijkertijd houdt ze de optie open dat ontwikkelmaatschappij Zeestad met een alternatief komt.
Gedeputeerde Staten reageren op vragen van het PvdA-statenlid Ed Wagemaker, naar aanleiding van publicaties in deze krant. Daarin zegt gedeputeerde Jaap Bond dat de provincie ettelijke miljoenen subsidie voor het Stadshart terughaalt als nieuwbouw van het stadhuis niet doorgaat. Maar volgens Zeestadprojectleider Yvon Soldaat maakt het stadhuis geen deel uit van het Uitvoeringsplan Stadshart en is er dus geen koppeling met de subsidie.
Volgens Gedeputeerde Staten hebben beiden gelijk. Het nieuwe stadhuis sec maakt geen deel uit van het uitvoeringsplan. Vernieuwing van de stationslocatie wél.
’De komst van het stadhuis is voor de totale vernieuwing van het stadshart en in het bijzonder voor de stationslocatie belangrijk. Niet alleen financieel, doordat de gemeente de grond van Zeestad koopt, maar ook vanwege de uitstraling die een stadhuis geeft aan een gebied.’
Zeestad zou de bestaande gebouwen aankopen, slopen en de grond bouwrijp opleveren aan de gemeente. De opbrengst is van belang voor de exploitatie van Zeestad en daarmee ook voor de stadsvernieuwing, aldus Gedeputeerde Staten.
’In de regel is het zo dat als een activiteit niet of maar gedeeltelijk wordt uitgevoerd (in dit geval vernieuwing van de stationslocatie) de subsidie of een deel ervan kan worden teruggevorderd. Een bedrag is nu nog niet te noemen.’
Alleen wanneer Zeestad de provincie toestemming vraagt de subsidie voor een ander project te mogen gebruiken kan daarvan worden afgeweken.
GS zeggen zich als aandeelhouder van Zeestad wel te beraden op de consequenties van dergelijke wijzigingen ’veroorzaakt door de andere aandeelhouder (gemeente Den Helder)’.
NHD
1 reacties :
Den Helder had een prachtig gemeentehuis op de gracht, maar vanwege het uitdijende ambtenarenapparaat, hoe is het mogelijk bij een teruglopend aantal inwoners, moest er zo nodig een nieuw gemeentehuis komen, ver buiten het centrum.
Omdat gebleken is dat het niet goed functioneer wil men weer terug naar de binnenstad.
Hoe gek kun je het maken als politiek?
Het vervelende is dat de burgers weer op moeten draaien voor de gigantische kosten.
Een reactie posten