Woede over bijenactie Syngenta
Kolhorn - 'Burger wordt misleidt met charmeoffensief'
Mattie Bergman en Marjolein Eijkman
Doe niet mee aan de actie van Syngenta Seeds uit Enkhuizen voor sponsoring van 'voedseloasen' voor bijen langs akkers." Deze oproep doet Jaap Molenaar uit Kolhorn. Hij is voorzitter van de Bijenstichting Nederland.
Syngenta riep burgers deze week op mee te doen aan de actie 'burgers voor bijen', die boeren helpt akkerranden in te zaaien. Doel is dat daar 'voedseloasen' voor bijen ontstaan. De burgers wordt gevraagd de actie financieel te steunen. an. De burgers wordt gevraagd de actie financieel te steunen.
De Bijenstichting wordt in haar kritiek gesteund door de KNNV (vereniging voor veldbiologie) en Bionext, ketenorganisatie voor biologische landbouw.
Molenaar: „Het is een charmeoffensief van Syngenta. Met het Duitse chemieconcern Bayer verkoopt dit bedrijf middelen waar bijen aan doodgaan en daar verdienen ze miljarden per jaar aan. Een vreemde actie dus, waarmee ze de mensen zand in de ogen strooien. Daarom vinden wij het nodig een tegengeluid te laten horen."
Bijenstichting, KNNV en Bionext vinden Syngenta niet geloofwaardig: „Dat zou Syngenta pas echt worden als het per direct stopt met de rechtszaak die het met Bayer bij de Europese Commissie heeft aangespannen tegen een - vooralsnog tijdelijk - verbod op neonicotinoiden. Het gebruik hiervan heeft in de afgelopen decennia grote schade aangericht in de bijenwereld. Veel wilde bijensoorten staan op het punt van uitsterven."
Ter illustratie meldt Molenaar dat de laatste jaren 30 tot 40 procent van de bijenvolken de winter niet meer overleeft: „Vroeger was dat 8 tot 10 procent."
Voedselplanten
Molenaar zegt dat er voldoende andere mogelijkheden zijn om de bijen te helpen: „Gebruik geen bestrijdingsmiddelen in je eigen tuin, koop biologische groenten waarvoor dus geen bestrijdings-middelen zijn gebruikt en plant in je eigen omgeving 'voedselplanten' voor bijen. Die zijn overal verkrijgbaar, in bijvoorbeeld tuincentra."
Syngenta-woordvoeder Toon Musschoot blijft erbij dat de middelen niet schadelijk zijn: „Het Europees onderzoek stelde slechts dat in de korte tijd die daarvoor beschikbaar was, men niet kon uitsluiten dat het schadelijk was, maar men kon het niet bewijzen. Daarom heeft de Europese Commissie uit voorzorg besloten de middelen twee jaar te verbieden en ze in die tijd nader te laten onderzoeken. Wij zijn overtuigd dat de middelen niet schadelijk zijn. Zo waren ze tussen 2004 en 2008 in Frankrijk verboden, maar was het er met de bijen niet beter gesteld."
Jasper Vink van Bionext vindt deze verklaring 'onzin': „Het onderzoek in opdracht van de Europese Commissie heeft wel aangetoond dat die middelen een van de hoofdoorzaken zijn van de bijensterfte."
NHD
Categorie:
Bestrijdingsmiddelen
,
bijen
,
bijensterfte
1 reacties :
Wat er ook beweerd wordt over bestrijdingsmiddelen; deze zijn een harde noodzaak. Hoe wil men anders de waanzinnig groeiende wereldbevolking voeden? Deze problematiek lost men niet op met biologische landbouw en meer van die utopische gedachten en hersenspinsels . Beter ware het subsidies aan de (chemische) industrie te verstrekken op grootzalig onderzoek naar minder schadelijke bestrijdingsmiddelen in plaats van subsidies op windmolens die wel GELD voor bevoorrechte groepen maar GEEN energetisch voordeel voor de samenleving opleveren. t
Een reactie posten