Veel leegstand schoolgebouwen

Datum:
  • dinsdag 18 maart 2014
  • in
  • Categorie: ,
  • Noordkop - Gemeente wil panden herinrichten.
     Door fusies en brede scholen staan veel schoolgebouwen in de gemeente Hollands Kroon leeg of komen de komende jaren leeg te staan. De gemeente is druk doende om voor al deze panden een nieuwe bestemming te vinden. In 't Veld worden de voormalige Mariaschool en De Boet al een jaar niet meer als schoolgebouw gebruikt.

    Een woordvoerder van de gemeente: „De Mariaschool wordt op korte termijn bij inschrijving verkocht. De gemeente heeft een stedenbouwkundig plan met mogelijkheden opgesteld. Het gebouw wordt niet zo maar verkocht, de gemeente heeft invloed op de nieuwe invulling. Aan de inschrijfprocedure wordt op dit moment de laatste hand gelegd." Het karakteristieke schoolgebouw met het torentje aan de Rijdersstraat is ruim tachtig jaar oud en wordt anti-kraak bewoond om vandalisme tegen te gaan. Over de bestemming van het gebouw waar De Boet huisvestte is nog niets bekend.

    Basisschool De Schakel in Barsingerhorn is gefuséerd met Dubbele Punt. De Schakel vertrok uit het schoolgebouw aan de Heerenstraat. De dorpsraad van Barsingerhorn hield eind vorig jaar een informatieavond om te praten over de toekomst van voormalig schoolgebouw De Schakel. Een gemeentewoordvoerder: „Er zijn verkooponderhandelingen gaande met een huisarts over het onderbouwgebouw en alternatieven."

    Gerenoveerd

     Basisschool De Snip zal waarschijnlijk volgend schooljaar in het oude gebouw van de Sint Antoniusschool in Nieuwe Niedorp trekken. „Zo kan De Snip in de tussentijd gerenoveerd worden."

    Over basisschool Oude Niedorp is nog geen besluit genomen. Deze school zit in een fusieproces met De Snip. De scholen werken al nauw samen. Met het samengaan zal de school in Oude Niedorp de deuren sluiten. „Maar dit gebouw wordt nog zeker twee jaar als school gebruikt voordat het wordt overgedragen door het schoolbestuur." De dorpsraad heeft de inwoners wel alvast opgeroepen om mee te denken over de toekomstige bestemming. De school is een aantal jaar geleden nog gerenoveerd en heeft er een stuk nieuwbouw bij gekregen. Het pand verkeert dus in goede staat.

    Ook over het gebouw van De Kolk in Lutjewinkel is nog geen besluit genomen. Dit pand wordt waarschijnlijk nog tot het einde van schooljaar 2017/2018 gebruikt, er wordt niet uitgesloten dat dit gebouw langer wordt gebruikt als er vraag naar onderwijs is. „Over wat er daarna met het gebouw gebeurt, is nog geen besluit genomen. Het blijft in ieder geval nog drie jaar van het schoolbestuur voordat zij het overdragen aan de gemeente."

    Toekomst

    In juli 2013 trok De Zwerm in Winkel in brede school De Oude Boomgaard in Nieuwe Niedorp. „Over de toekomst van het De Zwerm-pand moet de gemeente nog beslissen." „De gemeente is al wel in overleg en voert onderhandelingen over de toekomst van de achterblijvende schoollocaties in Den Oever van De Branding en Oosterlander en Om de Oost ('t Span)." Aan de Robbenoortstraat in Den Oever wordt hard gewerkt aan de nieuwe brede school.

    Er staan meer schoolgebouwen in Hollands Kroon leeg of komen leeg te staan, maar hier heeft de gemeente nog geen uitspraken over gedaan.

    NHD











    0 reacties :

    Een reactie posten