Verzet tegen windmolens voor je neus op zee neemt toe, provincies sluiten aan

Datum:
  • donderdag 6 februari 2014
  • in
  • Categorie:
  • 6-02-2014 - DEN HAAG - Ook de kustprovincies trekken ten strijde tegen de plaatsing van windmolens binnen de 12 mijlszone op zee.


    In een brandbrief roepen Zuid-Holland, Noord-Holland en Friesland het kabinet op geen onomkeerbare besluiten te nemen over de gigantische windturbines. In een brief roepen Zuid-Holland, Noord-Holland en Friesland het kabinet op geen onomkeerbare besluiten te nemen over de gigantische windturbines. Zeeland denkt zelfs over acties tegen de regering. Die provincie vindt een brief sturen niet overtuigend genoeg meer. 

    Noordwijk, Katwijk, Wassenaar en Den Haag hebben ook al de noodklok geluid. De gemeenten zijn bang dat Duitse toeristen wegblijven als er gevaartes die hoger zijn dan de Euromast vlak voor de kust staan.

    Onder bewoners van de badplaatsen groeit inmiddels de onrust. Bewonersplafform Leefbare Kust heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin wordt gevraagd de plaatsing van de windturbines te stoppen. De horizonvervuiling zou een nekslag voor het toerisme zijn.

     Duizend windturbines

    De regering wil dat er in 2020 zeker 14 procent duurzame energie wordt opgewekt. Nu is dat nog maar 4 procent. Om dat doel te bereiken, moeten er zeker duizend windturbines op zee worden gebouwd. De torens mogen op vijf kilometer van de kust mogen verrijzen. Er is de komende 15 jaar zeker 18 miljard euro beschikbaar voor het plan, dat is 200 euro per Nederlander. De huidige windturbineparken staan verder weg.

    De plannen zijn in een soort reizend circus gepresenteerd op provinciehuizen, maar dat heeft de bestuurders niet overtuigd. Het kabinet heeft te maken met een fikse tegenwind als het in maart een besluit neemt over de windenergie.

    Omroep West



    0 reacties :

    Een reactie posten