HAARLEM- Op dinsdag 4 februari presenteert het Noord-Hollandse burgerinitiatief Kritisch Platform Windenergie haar onderzoek naar de standpunten van politieke partijen in de Noord-Hollandse gemeenten over windenergie.
In het licht van de aankomende verkiezingen heeft zij alle duurzaamheidstandpunten van alle partijen in de Noord-Hollandse gemeenten doorgelicht. Maar het initiatief gaat nog een stapje verder en zoekt medestanders om een open discussie te voeren over wind- en duurzame energie in de provincie. Daarom starten zij het Windnetwerk.nl.
Een innovatief netwerk-journalistiek platform waar partijen elkaar ontmoeten door hun eigen verhaal, aan elkaar te vertellen.
In het licht van de komende gemeenteraadsverkiezingen is een onderzoek gedaan naar de
standpunten over windenergie van alle politieke partijen in de Noord-Hollands gemeenten. Wat blijkt
is dat op de plekken waar windmolens de eigen leefomgeving schaden, zowel linkse als rechtse
partijen zeer kritisch worden over windenergie.
Deze kritische houding is sterk afhankelijk van de lokale belangen. Tijdens de presentatie licht het burgerinitiatief de rode draad van deze bevindingen verder toe. Welke partijen stellen voorwaarden of hebben kritische kanttekeningen. En nog belangrijker welke partijen spreken zich liever niet uit over dit belangrijke onderwerp.
De Rijksoverheid stuurt op doelstellingen, en de provincie heeft zich daarom te houden aan de gemaakte afspraken uit het energieakkoord. Vertaald vanuit het SER akkoord naar afspraken van provincies onderling in het IPO (Interprovinciaal overleg) Afspraken die zonder weerstand niet te realiseren zijn. De beslisvorming in de provincie Noord-Holland is er een van uitersten. Omwonenden kijken angstig naar een toekomst met enorme industriële windturbines dichtbij hun woon- en leefomgeving
De energieomslag is nodig, maar wel op een sociaal duurzame manier. In plaats van het top-down opleggen van verplichte doelstellingen wil het burgerinitiatief in samenwerking met AtelierVA een nieuwe weg in slaan middels genetwerkte journalistiek. Een in de Verenigde Staten beproeft concept dat tijdens het schaliegas debat nieuwe inzichten verschafte aan alle partijen. De initiatiefnemers geloven dat dit ook tot in Noord-Holland tot nieuwe kansen leidt, ze leggen uit hoe het werkt.
Op 4 februari 13.00- 14.00 komen in het Provinciehuis Noord-Holland de volgende onderwerpen aan
bod:
• Stemadvies Noord-Holland
• Conclusies en probleemstelling
• Windnetwerk, ‘network journalism’ en documentaire.
U bent van harte welkom.
0 reacties :
Een reactie posten