Noordkop blijft in ban crisis

Datum:
  • vrijdag 14 februari 2014
  • in
  • Categorie:
  • Alkmaar - Dit jaar zal die werkloosheid zelfs een piek behalen van 8,5 procent.


    Matthie Bergman m.bergman@hdcmedia.n1

    De economische ontwikkeling in Noord-Holland Noord blijft achter bij die van de rest van de provincie. Met name in de Kop van Noord-Holland neemt die zelfs nog 0,4 procent af. Dit stelt het economisch bureau van de ING.

    De op export gerichte regio's als IJmond en Zaanstreek zetten een stap op weg naar herstel, aldus de ING. De regio's die meer afhankelijk zijn van de binnenlandse markt, zoals Alkmaar en vooral de Kop van Noord-Holland blijven echter achter. Hier is de werkloosheid in zou en 2013 fors gestegen, vooral door verlies van banen. Dit jaar zal die werkloosheid zelfs een piek behalen van 8,5 procent, ook al is dit nog 0,4 procent onder het landelijke gemiddelde. Die werkloosheid blijft ook in 2015 op het hoge niveau hangen.

    De Kop van Noord-Holland is normaal gesproken niet zo conjunctuurgevoelig. Daar staat tegenover dat als het slecht gaat, het herstel ook langer duurt. Dat is nu het geval, meldt de ING: „De regio blijft lang hangen in de neergang. Anders dan in de rest van de provincie verwachten wij hier een economische teruggang van 0,4 procent. Vooral de krimp van de overheid —die nog altijd bijna tweeënhalf keer zo groot is als gemiddeld in Nederlandremt af." Dit geldt met name voor Den Helder, waar door bezuinigingen de Koninklijke Marine fors is geslonken.

    Privatisering 

    Wel ziet de ING mogelijkheden, zoals de privatisering van de haven als de ambitie van de luchthaven Den Helder zich breder te ontwikkelen. Ook de offshore is een belangrijke economische 'drive?

    Toch gaat het bij een andere economische peiler, het toerisme, in Noord-Holland Noord en dan met name Texel, nog niet goed. De ING verwacht dat 2014 nog een moeilijk jaar wordt.

    De regio Alkmaar merkt vooral het wegvallen van de zorgsector als banenmotor. Daar verdwijnen nu banen. Dat komt hard aan, omdat de zorg in deze regio sterk is vertegenwoordigd en andere groeisectoren ondervertegenwoordigd.

    Centrumregio Alkmaar, inclusief Heerhugowaard, wordt ook het sterkst getroffen door internetwinkels. „De bedrijven zien steeds meer omzet naar internetwinkels verdwijnen, met name elektronicaproducten en kleding. Dat kan richting 2020 oplopen naar wel 25 procent." Deze ontwikkeling zorgt ook voor toenemende leegstand van winkels: „Gemeenten lijken nog te veel verrast door de snelheid van de veranderingen", aldus de ING.

    Een positief beeld schets de ING over West-Friesland. Zo is de hoogwaardige agrarische sector (Seed Valley) een bron van economische groei. Vijf van de acht wereldwijd grootste zaadveredelaars zitten hier. Daarnaast is hier het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld. Alleen de bouwsector doet het in dit gebied niet goed. Hier waren veel faillissementen. De ING verwacht hier echter een ommekeer.

    NHD




    1 reacties :

    Anoniem zei

    Vanmorgen in de Tellegraaf:
    De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal 0,7% gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarmee is de groei groter dan verwacht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en lijkt het economisch herstel aan kracht te winnen.

    De vraag die we ons vervolgens kunnen stellen is of de burgers van die groei (als het al waar is) profiteren.
    Dagelijks gaan er nog tientallen bedrijven failliet en duizenden mensen komen op straat te staan. In heel Europa heerst een torenhoge werkeloosheid en dan worden de cijfers ook nog gemanipuleerd.
    Zolang we in Nederland nog met deze Eurofiele regering opgescheept zitten die de bevelen van de ondemocratische EU blindelings blijft opvolgen zal het nog veel erger worden.
    Open grenzen, we importeren de werkeloosheid en de criminaliteit en half Nederland blijft in dit zooitje incapabele bestuurders geloven. de PvdA, VVD, CDA, D'66 en de paar christelijke splinterpartijen helpen de Nederlandse burger aan de bedelstaf.

    Een reactie posten