Hollands Kroon - Het ergste is nog de totale onnadenkendheid bij de raad.
Mike Deutekom
OPINIE
_________
Op 19 maart zijn
de gemeenteraadsverkiezingen.
Waarschijnlijk gaat dan zo'n veertig procent van de stemgerechtigden in Hollands Kroon naar de stembus. De rest blijft thuis.
Al sinds jaar en dag roepen politici dat ze wat willen doen aan de vervreemding van de burger bij het openbaar bestuur. Burgerparticipatie, het samen doen met de inwoners moet een van de oplossingen zijn. De mensen moeten betrokken, meedenkende inwoners zijn van de gemeente. 'Meedenken, meedoen' is de leus bij Hollands Kroon.
Een beetje jammer dat het van één kant moet komen. Donderdagavond was het weer tenenkrommend. De hele publieke tribune was tijdens de raadsvergadering gevuld met inwoners van Slootdorp, die kwamen luisteren naar het debat van de raad met wethouder Jan Steven van Dijk over de nieuwe school
in die plaats. Maar nadat ze daar ruim tweeëneenhalf uur hadden gezeten, werd besloten dat het te laat werd. De raad gaat dinsdag verder en het debat wordt dan gehouden. De hele avond zat men voor niets op de tribune.
En het is niet de eerste keer dat de meedenkende, meedoende inwoners van de gemeente urenlang moeten wachten bij de raadsvergadering. Laatst kwamen vele tientallen motorcrossers bij de raad pleiten Voor een eigen baan. Nadat ze rond 16 uur (!) hadden ingesproken en hun punt was behandeld, moesten ze nog tot circa half elf wachten voordat er een beslissing door de raad werd genomen. Dit dankzij het handige systeem van vergaderen met eerst een oordeelvormend gedeelte en - als alle agendapunten zijn behandeld - laat op de avond het besluitvormende gedeelte. Op een
uurtje meer of minder moet je bij Hollands Kroon niet kijken als meedoende burger.
Maar het ergste is nog de totale onnadenkendheid bij de raad. Donderdag bedachten de raadsleden pas om half elf dat die mensen op de tribune op het debat over hun school zaten te wachten. Waarom kwam niemand bij het vaststellen van de agenda - helemaal aan het begin van de vergadering - op het idee om met punt te beginnen waar al die mensen voor zijn gekomen? Nog erger: waarom wordt daar zelfs nooit, bij geen enkele vergadering, bij stilgestaan? Vaak valt het van tevoren al in te schatten en anders kan de bode even vragen waar al die mensen voor komen. Het zal niet voor de vaak tenenkrommende debatten tussen de raadsleden onderling gaan.
Dus 'meedenken'? Niet bij de gemeenteraad in Hollands Kroon. Hopelijk wordt de veertig procent gehaald op 19 maart. Is het niet het geval, dan snap ik dat best.
NHD
3 reacties :
Het college en de meeste raadsleden hebben geen enkele boodschap aan de betrokken burger. Als minder dan 40% de komende verkiezingen gaat stemmen omdat ze van mening zijn dat het zinloos is, zal het merendeel van de politici weer hevig verbaasd zijn. De vraag is: hebben die politici zo weinig verstand of is dit een doelbewuste keuze van ze om op die manier geen last meer te hebben van de burgers? Als je af en toe de debatten volgt dan zou je geneigd zijn voor het eerste te kiezen.
Al jarenlang dicteerde de gemeente, eerst Anna Paulowna en nu Hollands Kroon, wat er wel of niet in de krant mocht verschijnen over de gang van zaken in de gemeente. De berichtgeving werd meestal positief voor de gemeente weergegeven. Af en toe kreeg de kritische lezer de indruk dat niet de jounalistiek maar een ambtenaar een berichtje had geschreven.
Alles had te maken met advertentieinkomsten en het dreigement dat de krant anders geen informatie meer zou krijgen.
Gelukkig waait er nu een frisse wind bij de krant(en) en durven ze de misstanden te benoemen. Ook elders in het land komt er, mede door de journalistiek, heel veel meer ellende aan het licht over bestuurlijk Nederland.
Het Noord Hollands Dagblad is toch geen krant!
Het is een politieblaadje met berichten over een gestolen neuswieltje van
een aanhangwagen.
Tijs voor een frisse eerlijke berichtgeving.
Een reactie posten