'Leg turbines in polders aan banden'

Datum:
  • vrijdag 21 februari 2014
  • in
  • Categorie: ,
  • Anna Paulowna -

     Èd Dekker

    Voor windmolens op het platteland moeten niet langer dezelfde geluidsvoorwaarden mogen gelden als voor turbines bij lawaaierige gebieden als Schiphol. Om overlast in stille gebieden tegen te gaan, vraagt Vereniging Omwonenden Windturbines de Tweede Kamer om maatregelen.

    De landelijke belangenvereniging pleit voor 'maatwerk'. Het aantal klachten over ernstige hinder stijgt sterk. Molens krijgen steeds meer vermogen. „Nabij industrieterreinen valt het lawaai van draaiende wieken weg in de omgeving", aldus bestuurslid Edwin van Stam uit Anna Paulowna. „In het boerenland veroorzaakt het stress." Het opleggen van beperkingen kan ingrijpende gevolgen hebben voor grote windmolenprojecten, zoals het Windpark Wieringermeer. „Investeringen worden dan minder interessant", stelt Henno Dasselaar uit Oudesluis. Hij is voorzitter van de nationale Stichting Windmolen-klachten.

    De regering zet nog steeds fors in op windenergie. In 2020 moet 16 procent van alle energie duurzaam zijn opgewekt. Dasselaar: „Dat lukt gemakkelijker zonder al te veel beperkingen. Maar met het welzijn van mensen mag niet worden gesold." Meer dan ooit zijn de stap naar de politiek en een wetswijziging noodzakelijk, vinden Vereniging Omwonenden Windturbines en Stichting Windmolenklachten. 'Zeer teleurgesteld' zijn zij in een nieuwe gerechtelijke uitspraak.

    De Raad van State bepaalde deze week in de slepende kwestie rond 'molen 158' te Sint Maartensbrug dat de gemeente niet verplicht is om geluidsbeperkingen op te leggen. Dasselaar: „Ondanks dat hier, in de polder Zijpe, het gemiddelde achtergrondgeluidsniveau 33 procent minder is dan de algemeen geldende norm. Een fors verschil, maar voor de Raad van State telt dat blijkbaar niet. Onbegrijpelijk."

    Op dit punt is de huidige wet 'een dode letter' geworden door de beslissing van de Kroon, klagen Van Stam en Dasselaar. Gemeenten hebben speelruimte om bij 'bijzondere omstandigheden' beperkingen op te leggen. „Nu krijgen zij alle vrijheid om daarvan af te zien. Meer dan 30 procent minder omgevingsgeluid geldt opeens niet meer als bijzondere omstandigheid. Wat dan wel?" De twee belangenorganisaties wachten met hun stap naar de Tweede Kamer tot een uitspraak van de rechtbank Alkmaar. Daar diende gisteren een andere windmolen-kwestie in de Kop van Noord-Holland. Een inwoner van de Oostpolder in Anna Paulowna strijdt tegen de afwijzing door de gemeente van extra geluidsbeperkingen.

    NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten