Inefficiëntie natuurgeld

Datum:
  • woensdag 26 februari 2014
  • in
  • Categorie: ,
  •  Haarlem - Rekenkamer: Te weinig controle door provincie

     Roel van Leeuwen 

    Tientallen miljoenen euro's zijn er tussen 2007 en tot 2012 besteed aan natuurbeheer in Noord-Holland zonder dat duidelijk is wat dit heeft opgeleverd. Dat blijkt uit het rapport 'Natuurbeheer in beeld' van de Randstedelijke Rekenkamer. Tussen 2007 en 2012 werd er in totaal 38,5 miljoen euro besteed aan subsidies voor agrarisch natuurbeheer en nog eens 15,5 miljoen euro aan natuurbeheer. Maar het rapport van de Randstedelijke Rekenkamer maakt duidelijk dat dit geld niet efficiënt is besteed.

    De uitvoering voor de subsidieregelingen ligt voor een groot deel in handen van de Dienst Regelingen, een uitvoeringsorganisatie van het Rijk. Ten opzichte van de bestede subsidiemiddelen bedroegen de uitvoeringskosten van deze dienst maar liefst 31,8 procent.

    Dit had onder meer te maken met de keuzes van het Rijk en later de provincie om ook relatief lage bedragen uit te keren. De provincie had kunnen sturen op het aantal subsidieaanvragen, aldus de rekenkamer. Daarnaast is moeilijk vast te stellen wat het natuurbeheer in de afgelopen jaren heeft opgeleverd, omdat er te weinig gegevens zijn verzameld over de ontwikkeling van de biodiversiteit in de provincie. Alleen over weidevogels zijn voldiiende gegevens verzameld.

    De provincie had vooral aandacht voor de ontwikkeling van een nieuwe subsidieregeling en voor het omgaan met de bezuinigingen van het Rijk en het Natuurakkoord. Gedeputeerde Staten beloven meer aandacht te besteden aan de bevordering van de biodiversiteit.

    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten