Groenlinkser tegen Windpark

Datum:
  • zaterdag 15 februari 2014
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Jan Eichhorn (GroenLinks): 'Zit als politicus niet alleen voor eigen achterban in raad' 

    Mike Deutekom m.deutekom

    Vrienden maakt hij er waarschijnlijk niet mee bij het hoofdbestuur van de partij, maar GroenLinks-lijsttrekker Jan Eichhorn is tegen de realisatie van het Windpark Wieringermeer. "Begrijp me goed, ik ben voor duurame energie. Maar ruim honderd van die grote windturbines in de Wieringermeer, daar zet ik grote vraagtekens bij. Zulke turbines moet je niet op het land zetten. Daar is geen draagvlak voor en daar hebben zoveel mensen last van. Bovendien zijn er veel betere alternatieven, ook in onze gemeente. Denk aan het benutten van de getijden of aan zonnepanelen. Bovendien vind ik dat ze niet het hele verhaal vertellen. Over het transformatorstation dat er voor dat Windpark moet komen, hoor je niemand. Zeker niet nu het woord alleen al zoveel opschudding veroorzaakt in de gemeente."

    De toon is gezet. De kersverse lijsttrekker van GroenLinks wil open, integer en eerlijk aan de slag als politicus. Eichhorn (65) geeft direct toe geen politieke ervaring te hebben. „Eigenlijk zou ik met mijn 65 jaar ook niet in de gemeenteraad moeten gaan zitten, dat zou een jonger iemand moeten doen. Maar kijk naar de huidige raad, helaas zijn de meesten van mijn leeftijd. Jammer dat er zo weinig jongeren zijn. Gelukkig staat Jola Huijberts bij ons als derde op de lijst, een jonge vrouw die internationale betrekkingen heeft gestudeerd, onder meer in Dublin."

    „Ik ben gevraagd om lijsttrekker te worden nadat ik als lid van GroenLinks in het bestuur van de afdeling Hollands Kroon terecht kwam. Ik ben twee jaar geleden met pensioen gegaan, ik was adviseur bij de onder- wijsbegeleidingsdienst voor het basisonderwijs. Dat heb ik met veel plezier gedaan. Ik ben samen met mijn vrouw Marjorie Pigge al langere tijd politiek geïnteresseerd, zo ben ik er een beetje ingerold."

    Eichhorn hoopt een zetel, 'liefst meer', te halen bij de verkiezingen op 19 maart. „We staan er natuurlijk niet best voor, landelijk gezien. Maar ik hoop een kans te krijgen."

    Carrière 

    Zijn speerpunten zullen zijn: duurzaamheid, werk en de transitie van de zorg van het Rijk naar de gemeente. „De WMO wordt straks ongelofelijk belangrijk voor de gemeente. Dat moet in goede banen worden geleid. Maar begrijp me goed, ik ga niet in de raad zitten voor mezelf. Ik hoef geen carrière meer te maken. Ik wil wat doen voor de gemeenschap. Daar hoor je als politicus ook aan te denken als je in de raad zit. Je zit er niet alleen voor je eigen achterban maar voor de hele gemeenschap. Dat hoor je altijd in je achterhoofd te hebben. Ik ben ook geen 'de helft plus één-democraat'."

    Verder ziet Eichhorn de gemeenteraad niet alleen graag anders maar ook puntiger vergaderen. „Goed beargumenteren van je standpunt hoeft niet langer dan vijf minuten te duren. Dat kan best kort. Ik hoop dat de gemeenteraad die kant op gaat. Nu hoor ik nog wel eens mensen veèl te lang aan het woord zijn. Maar daarnaast hoop ik ook veel gezelligheid en humor in de gemeenteraad aan te treffen. Je moet het toch met z'n allen doen."

    _____________________________________________________________

    'Weg met vergadersysteem en delegatiebesluit aan college'

    Ergernissen over hoe het nu gaat in Hollands Kroon heeft Eichhorn voldoende.
    „Als je de inwoners nog verder bij de lokale politiek weg wilt jagen, moet je
    het huidige vergadersysteem blijven hanteren. Het is tenenkrommend dat
    mensen op de publieke tribune soms uren moeten wachten voordat ze weten
     wat het besluit van de raad is. Dat moet anders. Je kunt wel een heel leuk
     systeem bedenken maar het moet wel werken. Dus of weer terug naar de
     commissievergaderingen vooraf of per punt bespreken en gelijk afhandelen.
    En het delegatiebesluit aan het college moet worden teruggedraaid. Het fiasco
    met het transformatorstation heeft dat wel duidelijk gemaakt. Dat zijn juist
    onderwerpen waar je als raad wat mee moet."

    _____________________________________________________________

    NHD






    1 reacties :

    Anoniem zei

    Een groen(s)linkser met verstandige woorden. Hulde.

    Menigeen weet niet wat ons te wachten staat met die GIGAturbines straks
    in de Wieringermeer.

    Iedereen is tegen maar ze komen er toch!?

    Ze leveren niets op; ze kosten alleen maar.

    Zure regen, CO2 allemaal kwats.

    En over de gemeenteraadsvergaderingen: deze proleten vinden
    het maar wat lekker dat het gepeupel een paar uur voor Jan met de dikke lul
    naar ze zitten te kijken tot ze eindelijk in 3 minuten hun probleem mogen
    bespreken.
    En dan nog worden onderbroken met de woorden: bent U al klaar?

    Groene stroom, laat me niet lachten.

    Een reactie posten