Verboden gif nog steeds in slootwater

Datum:
  • zaterdag 25 januari 2014
  • in
  • Categorie:
  • Schagen - Agrariërs en ook volkstuinders gebruiken nog steeds te veel bestrijdingsmiddelen.


     Ook spuiten zij met verboden middelen. Daar duidt een onderzoek over 2011- 2013 van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op. Het waterschap moet zorgen voor schoon oppervlaktewater in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Vijf van de ontdekte stoffen zijn verboden, zoals het kankerverwekkende dinoterb.

    Sinds 1998 zijn middelen met dinoterb als werkzame stof niet in Europa toegestaan. Toch zijn bij metingen in sloten residuen teruggevonden in het gehele werkgebied van het waterschap, in te hoge concentraties. Bij controles op veertig locaties stuitten inspecteurs op 49 middelen. Bij bijna de helft waren de concentraties te hoog. De andere verboden stoffen zijn dnoc, diuron, metalaxyl en procymidon. De laatste twee kwamen vooral in bollenteeltgebieden voor; diuron in stedelijke gebieden. Het hoogheemraadschap vindt de uitkomsten 'verontrustend' en gaat extra controleren op het gebruik van middelen. Ook wordt onderzocht, samen met onder meer de Voedsel- en Warenautoriteit, wat de belangrijkste oorzaak is: niet afbreekbaar of illegaal gebruik.

    NHD


    Lees ook:

    Overzicht artikelen bestrijdingsmiddelen


    1 reacties :

    Anoniem zei

    We kunnen ons afvragen wat al die duur betaalde milieuambtenaren van de milieudienst aan het doen zijn.
    De milieudienst is een totaal overbodig instituut wat alleen als doel heeft om een stel elders overbodige ambtenaren aan het "werk" te houden.

    Een reactie posten