Tot hoe ver kan het waterschap gaan?

Datum:
  • zaterdag 25 januari 2014
  • in
  • Categorie:
  • Noordkop -  En je niet meer inlaten met peperdure natuurprojecten?

    Ed Dekker

    Noordkop - Wanneer is de grens bereikt? Tot hoever kan het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaan? De inwoners van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal ('de ingezetenen' in waterschapstaal) moeten steeds meer waterschapsbelasting betalen. Er lijkt geen eind aan te komen. De tariefsverhoging voor dit jaar is zelfs extreem: gemiddeld 6 procent. Bij deze onheilstijding moet ik denken aan de woorden van Schagenaar Klaas Borst, in de jaren tachtig.

    Klaas Borst was dijkgraaf van Groot-Geestmerambacht. Ontstaan uit een flinke fusie is dit waterschap zelf uiteindelijk opgegaan in het huidige Hoogheemraadschap Holllands Noorderkwartier. Als de hoofdingelanden (het algemeen bestuur) in een vergadering te snel gingen of de discussie de verkeerde kant dreigde op te gaan, zei Klaas steevast: 'Stop, even in z'n achteruit'. Terug naar af en opnieuw beginnen, dat bedoelde de voorzitter van het polderbestuur.

    Pas op de plaats, dat lijkt hoog tijd  te worden voor het hoogheemraadschap. Hoe lang kun je ongestraft forse lastenverhogingen blijven verkopen? We leven in een badkuip, zeker. Het klimaat verandert, ook waar. Maar wordt het niet tijd om je te beperken tot de hoofdtaken? Dus alleen water en wegen? En je niet meer inlaten met peperdure natuurprojecten? Klaas Borst zou zeggen: 'In z'n achteruit'.

    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten