'Nawijn moet zich verantwoorden'

Datum:
  • dinsdag 7 januari 2014
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon moet zich in de gemeenteraad verantwoorden voor zijn declaratiegedrag.

    Marten Visser Hollands Kroon  


    Dat stelt de fractie van Progressief Wieringermeer.

    De partij reageert op de commotie die is ontstaan nadat deze krant publiceerde dat Nawijn in 2013 flink declareerde, onder meer voor etentjes, huisvestingskosten en privéritjes naar zijn partner in Ouderkerk aan de Amstel.

    „Het is belangrijk dat bestuurders geen voeding geven aan het gevoel van burgers dat er te gemakkelijk uitgaven worden gedaan ten laste van de gemeentelijke begroting, een begroting die immers met gemeenschapsgelden wordt gemaakt. De verantwoordelijkheid ligt bij de gemeenteraad van Hollands Kroon. Wij gaan er dan ook vanuit dat burgemeester Nawijn, zich publiekelijk verantwoordt en volledige openheid geeft over de onkosten die gedeclareerd zijn in het perspectief van de soberheid die van bestuurders verwacht mag worden", aldus Progressief Wieringermeer.

    _______________________________________

    Overzicht berichten Nawijn

    Woonvergoeding Nawijn in opspraak (Heemskerk 31-1-2009)

    _______________________________________________

    Lezersbrieven NHD -  Nawijn 

    Aart Blijdorp
    Anna Paulowna

    In de Schager Courant las ik over de dedaraties van burgemeester Nawijn in 2013. Een bedrag van totaal €25.000, ruim €2000 per maand. Veel Nederlanders moeten met een lager inkomen per maand zien rond te koetrien, maar deze man declareert nog eens een vor, stelijk bedrag naast zijn riante salaris.

    Onthutsend? Nee. Het declaratiegedrag van deze man was toch bekend uit zijn vorige gemeente? Voor huur, gas, water,elektra is in 2013 een bedrag van €7400 gedeclareerd en naast de vele belegde broodjes die regelmatig op het gemeentehuis worden geserveerd werd 49 keer elders geluncht. Ook de reiskosten voor twee bezoeken per week aan zijn partner werden gedeclareerd. Mijns inziens een pure privéaangelegenheid.

    Deze man past in de groeiende rij van grote graaiers in het openbaar bestuur. Wel blijft voor mij de vraag: hoe kun je een man met een dergelijke reputatie voordragen als burgemeester van Hollands Kroon? Dat is toch vragen om problemen? Ik heb geen enkel vertrouwen meer' in de Nederlandse politiek. Zolang] er nog bestuurders rondlopen met de moraal van meer, meer, meer zal er zeker geen einde komen aan het grote graaien. Een grote schande, maar wie doet er iets aan? De politiek zelf zeker niet. Die kijkt slechts toe.

    Mijn stembiljetten gaan in het vervolg in de prullenbak.

    ______________________________________


    Afhaalmenu
    R. Zonneveld 
    Nieuwe Niedorp

    Met stijgende verbazing volg ik de berichtgeving over het declaratiegedrag van burgemeester Jaap Nawijn. Ik heb veertig jaar mijn beste krachten gegeven aan het onderwijs in de regio. Menigmaal was er na een, lange werkdag een vergadering op school of een ou- deravond. Er was dan geen tijd om een goede maaltijd te bereiden. Eten in een restaurant? Nee, ik nam dan een afhaalmenu of ik had nog een kliek van gisteren. Nooit werd er ook maar één bonnetje vergoed! In die veertig jaar ben ik meer dan eens verhuisd; nooit werd er een stuiver vergoed voor verhuiskosten, laat staan voor inrichting! Collega's heb ik ook nimmer gehoord over enige vergoeding. Ja, voor een echte dienst- reis kreeg je 19 cent per kilometer, maar niet voor een rit naar je partner! Alle kosten moesten betaald worden uit je salaris. Normaal, daar krijg je salaris voor.
    Ontvangt Nawijn soms zó weinig salaris dat hij niet kan voorzien in z'n eigen onderhoud?

    Waarom aarzelen onze politieke vertegenwoordigers zo in deze kwestie? Iedereen voelt toch aan dat hier minstens iets niet klopt in de regelgeving? Zijn ze bang voor de werksfeer of bang om stemmen te verliezen? Zeker in de politiek moeten de fracties kunnen en willen zeggen waar het op staat.

    Was Lada niet de partij die dit soort zaken zou aanpakken?

    Ervan uitgaande dat de declaraties wettelijk in orde zijn, zou het burgemeester Nawijn sieren te overwegen of het in deze tijd van bezuiniging wel gepast is van al zijn privileges gebruik te makèn; hij heeft een voorbeeldfunctie.

    ___________________________________________
    NHD
    _____________________________________________


    4 reacties :

    Dekker zei

    De politieke partijen wisten precies wie ze binnenhaalden, namelijk een burgemeester die dezelfde problemen kende in Heemskerk. We kunnen ons de vraag stellen waarom de politiek er nu opeens zo'n drukte over maakt, wat is er bebeurd wat wij niet weten?

    Een bedrag van €7400,00 declareren voor gas water en elektra voor een kleine woonboot in 2013 is ronduit ongeloofwaardig en bovendien belachelijk en duidt op fraude.

    Sam Kooy zei

    En mijnheer Dekker en de inwoners van HK, fraudeurs moeten de laan uit...........zeker op dat niveau. Raadslieden, laat eindelijk eens iets van jullie horen en doe waarvoor je bent gekozen !

    Anoniem zei

    Mijnheer kooy, ik ben het volledig met u eens, maar een al jarenlang verziekte politieke cultuur valt niet meer te veranderen, niet in een gemeente, niet in de provincie en niet in Den Haag. Na de verkiezingen begint het gewoon weer van voren af aan, omdat veelal dezelfde partijen het weer voor het zeggen hebben. Laten we in deze verziekte cultuur het ambtenarenapparaat niet vergeten want die doen er net zo hard aan mee, ze zijn immers van A tot AZ op de hoogte.
    Uit oogpunt van zelfbescherming teken ik maar met "anoniem".

    Anoniem zei

    Iedere beschaving is ten onder gegaan aan corruptie en zelfverrijking. Daar is nu in Nederland sprake van op lokaal, Provinciaal en Landelijk niveau.

    Dat zelfde fenomeen zien we nu in de EU weer gebeuren, nog aangevuld met miljoenen profiteurs die de ruif komen leeg vreten.

    Binnen een paargeneraties zal de Joods Christelijke cultuur zo goed als verdwenen zijn en valt Europa terug tot het niveau van voor de middeleeuwen met dank aan de salonsocialisten en communisten die het voor het zeggen hebben binnen Nederland en de EU.

    Een verenigd Europa met een eigen munt. Was dat ook niet het streven van Hitler?
    Het verschil met toen is dat er in die periode miljoenen slachtoffers vielen vanwege de gewelddadige overval, dat is nu NOG niet het geval al hebben we onze soevereiniteit al overgedragen aan Brussel, met dank aan verraders zoals Balkenende en Rutte.

    Een reactie posten