'Iedere beslissing is voorbarig'

Datum:
  • dinsdag 28 januari 2014
  • in
  • Categorie:
  • Haarlem -  Deskundigen niet eensluidend over Pallas   

    Roel van Leeuwen 

    'Iedere beslissing die je nu neemt is voorbarig'. Dat stelt hoogleraar Guus van Dongen van het VU medisch centrum in Amsterdam over het investeren in de nieuwe kernreactor Pallas in Petten.

    Van Dongen verwacht dat de technologie voor het produceren van medische isotopen — die onder meer gebruikt worden voor de behandeling van mensen met kanker — zich de komende drie jaar zo sterk zal ontwikkelen dat dan pas duidelijk zijn of de reactor nodig zal zijn. Zelf verwacht hij van niet.

    Het VUmc zet dan ook vol in op de komst van een nieuwe, uit Canada afkomstige, cyclotron (een deeltjesversneller) waarmee ook het meest gebruikte isotoop Technetium-99m — dat nu nog in kernreactoren wordt gemaakt — kan worden geproduceerd.

    De hoogleraar deed zijn uitspraken gisteren te midden van een legertje deskundigen, dat bijeen was geroepen om de Statenleden van Noord-Holland te informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de productie van medische isotopen door cyclotrons. Met andere woorden: is de komst van Pallas wel noodzakelijk? De tijd zal uitwijzen of politici — die de komende tijd op diverse momenten moeten besluiten over de voort- gang van dit project — juist hebben gegokt. Want garanties zijn op dit moment ver te zoeken. Zo bevinden de nieuwe cyclotrons zich nog in de testfase. En als wordt besloten verder te gaan met Pallas is het nog maar de vraag of er voldoende investeerders zijn te vinden voor het circa 600 miljoen euro kostende project.

    Het Rijk en de provincie steken 80 miljoen euro in de voorbereiding van het Pallas-project. Het is de bedoeling dat dit geld ooit wordt terugbetaald. Hierover heeft Ronald Schram geen twijfel.

    De directeur van NRG, dat de huidige reactor in Petten exploiteert, is ervan overtuigd dat Pallas noodzakelijk is voor de levering van isotopen aan de rest van de wereld. Daarnaast benadrukte hij dat de reactor belangrijk is voor (nucleair) onderzoek en dat deze ook isotopen voor industriële toepassingen zal produceren.

    Henk van der Keur van het Landelijk Kernenergie Archief (LAKA) constateerde dat er veel angst is voor veranderingen. Maar volgens hem moet Nederland volop inzetten op de ontwikkeling van cyclotrons. „Anders missen we de boot. Ook op het gebied van werkgelegenheid."


    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten