Door heel het land zijn zo'n 100 actiegroepen die er alles aan doen om windmolens uit hun omgeving te weren, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Dat terwijl de overheid juist het aantal windmolens wil uitbreiden, dat is afgesproken in het energieakkoord.
Eén van de gemeenten die nieuwe windmolens wil bouwen, is Almere. Die overweegt extra uit te breiden in het Gooimeer. Bewoners van Huizen niet op te wachten. Zij kijken al op een ander windmolenpark en zijn tegen de uitbreiding. Volgens actiegroep Stop Windmolens in het Gooimeer worden de geplande molens net zo hoog als de Euromast (185 meter).
Ook tegen andere windmolenprojecten zijn actiegroepen opgericht. De grootste reden voor het groeiende verzet is dat mensen bang zijn dat hun huis minder waard wordt.
1000 windmolens nodig
Op dit moment wordt vier procent van onze energie duurzaam opgewekt. Volgens het vorig jaar afgesloten energieakkoord moet dat in 2020 14 procent zijn. Een belangrijke rol is daarin weggelegd voor windmolens op land. In 2020 moet daarmee 6000 megawatt worden opgewekt en daarvoor zijn zo'n 1000 nieuwe windmolens nodig.
Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving, dat het energieakkoord heeft doorgelicht, is dat alleen mogelijk als er voldoende draagvlak onder omwonenden wordt gecreeerd. Maar met de toenemende protestgroepen lijkt vooralsnog het omgekeerde te gebeuren.
RTL Nieuws
0 reacties :
Een reactie posten