Hollands Kroon - Ene burgemeester leeft sober, de ander riant
________________________________________
Het is de nachtmerrie van gemeentebestuurders én hun voorlichters: een rel die maar voort blijft rollen. Het declaratiegedrag van burgemeester Jaap Nawijn kan niet op een slechter moment het daglicht bereiken, zo vlak voor de raadsverkiezingen.
________________________________________
Door Ronald den Boer r.den.boer@hdcmedia.nl
Er zijn burgemeesters die vinden dat zij optimaal mogen genieten van alle geneugten die het ambt ze biedt. En er zijn burgemeesters die daarin juist een sobere levensstijl hanteren.
Burgemeester Jaap Nawijn van Holland Kroon is er duidelijk een uit de eerste categorie. Zijn collega Koen Schuiling van Den Helder valt in de tweede groep.
Schuiling huurde bij zijn aantreden voor eigen rekening een appartement en maakt van geen enkele woon- of forenzenvergoeding (zijn partner bleef achter in het Groningse Rasquert) gebruik. Hoewel hij dus wel recht heeft op allerlei regelingen, vindt Schuiling het geen pas geven daar gebruik van te maken.
Prima
Is Nawijn daarmee een slechtere burgemeester dan Schuiling? Dat is niet gezegd. Schuilings voorganger Stefan Hulman was een prima burgemeester. Toegankelijk, prettig in de omgang, een man met visie en daadkracht. Maar hij nam het er wel, héél erg goed van. Hij liet op kosten van de gemeente een handsfree-telefooninstallatie in de auto van zijn vriendin zetten ('Daar rijd ik ook wel eens in'), vloog businessclass vanaf de Antillen en declareerde apart de verhuizing en reparatie van zijn poolbiljart. Tijdens lunches en diners keek hij niet op een euro meer of minder. Zo stond op een restaurantrekening van 171 euro voor 81 euro aan wijn. En gaf Hulman een tientje fooi, dan was dat namens de Helderse belastingbetaler.
Chauffeur
Ook een van Hulmans voorgangers, wijlen Jan Gmelich Meijling, gaf zijn eigen invulling aan het burgemeesterschap. Hij liet zich frequent rondrijden in een auto met chauffeur, declareerde van alles en nog wat. Meijling vond het vanzelfsprekend dat de gemeente Den Helder zijn telefoonabonnement betaalde hoewel hij een geheim nummer
had. Maar was hij dus een slechte burgemeester? Dat kan niet zomaar gezegd worden.
Het declaratiegedrag van Nawijn zegt niets over zijn prestaties als burgemeester. Evenmin is tot dusver aangetoond dat hij de boel flest. Nawijn maakt simpelweg gebruik van de regelingen waar hij recht op heeft. Het zegt wél iets over de normen en waarden en het inlevingsvermogen van de burgemeester van Hollands Kroon. Of eerder: een schrijnend gebrek daaraan. De inwoners van Hollands Kroon draaiden in zijn eerste jaar op voor bijna 24 mille, onder meer voor de huur van een woonboot (inclusief verhuis- en energiekosten), reiskosten naar zijn partner (waarvan intussen 3700 euro is terugbetaald) én etentjes. Diezelfde inwoners werden dat jaar geconfronteerd met hogere lasten en forse bezuinigingen op voorzieningen en subsidies.
Lantaarnpalen
Nou kun je met de declaraties van Nawijn niet de bibliotheken, peuterspeelzalen en lantaarnpalen in
Hollands Kroon overeind houden. Maar je kunt je, met de wetenschap dat inkomens en declaratiegedrag in de publieke sector in deze tijd gevoelig liggen, wel een beetje meer burgervader tonen.
Datzelfde geldt voor de gemeenteraadsfracties in Hollands Kroon als CDA en D66, die zich verschuilen achter wetten en regeltjes. Doen alsof het allemaal de gewoonste zaak van de wereld is. Zij mogen hopen dat veel kiezers in maart dit niet zien als een typisch staaltje regentenmentaliteit in Hollands Kroon.
NHD
Overzicht burgemeester JaapNawijn
.
1 reacties :
Lang niet alle dieven zijn slechte mensen, dat geldt ook voor burgemeesters, maar het blijven wel dieven.
Misschien dat Commisssaris van de Koning Remkers ook eens flink doorgelicht kan worden.
Overigens hulde voor het NHD dat de krant dit soort (onrechtmatige)zaken benoemt.
Een reactie posten