Borghouts, naïef of pakken boter op het hoofd?

Datum:
  • dinsdag 21 januari 2014
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Haarlem - Oud-commissaris Borghouts van de provincie Noord-Holland had een warme relatie met een vastgoedtycoon. Niks mis mee, vindt hij. Klopt dat?

    Roel van Leeuwen nvan.leeuwen@hdcmedia.n1

     Nee, er was geen sprake van belangenverstrengeling, had oud-commissaris Harry Borghouts zijn vrouw verzekerd, voordat de oud- commissaris van de Koningin in Noord-Holland en zijn echtgenote ingingen op de uitnodiging van projectontwikkelaar Jo Roelof Zeeman om een paar dagen door te brengen op zijn verblijf in Zuid-Afrika.

    Nu oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en van een andere oud-gedeputeerde Albert Moens na zijn dood bekend is geworden dat hij zich door een bedrijf liet betalen tijdens zijn bestuursperiode, is het interessant om te zien hoe Harry Borghouts terugkijkt op dat college van Gedeputeerde Staten. Een interviewverzoek van deze krant sloeg hij af, in het NRC is hij opmerkelijk openhartig. Maar hoe geloofwaardig is hij?

    Furieus wordt Borghouts als zijn bezoek aan Zeeman — de oprichter van het in Hoofddorp gevestigde Nieuwe Steen Investments — in Zuid-Afrika wordt vergeleken met de relaties die Hooijmaijers onderhield met mensen uit de vastgoed-wereld. „Het is een meer dan belachelijke vergelijking." Hooijmaijers' advocaat Frits Schneider denkt daar duidelijk anders over. Schneider vindt het vreemd dat de commissie Schoon Schip, die de bestuursperiode 2003-2011 op het provinciehuis onder de loep nam, geen probleem had met de relatie die Borghouts onderhield met de familie Zeeman. Een partij die betrokken was bij een zaak in Hooijmaijers' strafdossier. Volgens de commissie heeft Borghouts, na een aanvankelijke ontkenning, bevestigd tijdens zijn CdK-periode in 2009 drie dagen de gast van de familie Zeeman te zijn geweest in het reservaat Morukuru in Afrika. Ook zou hij de familie zelfs reeds in 2007 hebben bezocht voor een kerstdiner/dansant. „Zou Hooijmaijers een dergelijke relatie hebben gehad, dan zou het openbaar ministerie daar iets verdachts in hebben gezien", aldus de advocaat van Hooijmaijers.

    In het interview geeft Borghouts aan dat hij pas in 2007, 2008 hoorde dat Zeeman al jaren bekend stond als iemand die politici fêteert. Toch gaat hij in 2009, kennelijk weloverwogen bij Zeeman op bezoek. „Ik zag er geen kwaad in. En je moet het in die tijd plaatsen. De afbakening van het ambt is nu veel erger." Is dat wel zo? Het is dan ruim zes jaar na de afsluiting van de parlementaire enquête naar de grootschalige bouwfraude in Nederland. Politici en ambtenaren gruwen dan al van te nauwe contacten met de bouwwereld. Zeker met partijen die 'fêteren'. Was Borghouts dan naïef? Of heeft de man pakken boter op zijn hoofd?

    Roel van Leeuwen is provincieverslaggever van NHD




    NHD




    1 reacties :

    Anoniem zei

    Mensen die het zo ver in de politiek hebben geschopt als bijvoorbeeld Borghouts zijn verre van naief, ze zijn geen haar beter als Hooijmijers. Alleen werd Hooijmaijers misschien wel wat TE inhalig. Borghouts en de rest van de politici inclusief Bond moeten er van geweten hebben.
    Boter op hun hoofd? Heel Nederland kan er een jaar van leven zoveel boter dat soort achterbakse baasjes op hun hoofd hebben.

    Een reactie posten