Acht EU-landen roepen op tot 30 procent hernieuwbaar

Datum:
  • dinsdag 7 januari 2014
  • in
  • Categorie:
  • EU - Acht Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Italië, willen dat de Europese Commissie ambitieuzere doelstellingen voor hernieuwbare energie vastlegt.

    door Wessel Simons op 7 januari 2014

    Dit meldt de website EurActiv, die een brief van de lidstaten heeft ingezien. De brief is verstuurd naar de EU-commissarissen Connie Hedegaard (klimaat) en Günther Oettinger (energie). Ook Oostenrijk , België , Denemarken, Ierland en Portugal hebben de brief ondertekend. Nederland behoort niet tot de groep ondertekenaars.

    Meer banen

    Volgens de opstellers van de brief versterkt meer hernieuwbare energie het concurrentievermogen van de Europese Unie. Ook zou het leiden tot meer banen en economische groei. Schone energie zou ook cruciaal zijn om het bedrijfsleven de zekerheid te bieden dat de kosten voor hernieuwbare energie niet uit de hand lopen. De doelstellingen zullen ambitieus moeten voortborduren op de doelstellingen voor 2020: 20 procent hernieuwbare energie, 20 procent broeikasgasreductie en 20 procent minder energieverbruik ten opzichte van peiljaar 1990. Het is overigens onbekend op welke studies en arbeidsmarktcijfers de landen zich baseren.

    Nieuwe doelstellingen

    In de brief zou 40 procent broeikasreductie als doel worden genoemd in vergelijking met peiljaar 1990. Ook wordt er geschermd met het creëren van 645.000 extra banen tot 2030. Voeg daarbij toe een nieuw doel van 30 procent hernieuwbare energie in 2030 en het resultaat zou 1,25 miljoen extra banen zijn in geheel Europa.
    Ook ziet de groepen landen kansen om energie meer te gaan belasten en arbeid minder. Dat zou leiden tot meer werkgelegenheid. Gedacht wordt aan een CO2-belasting in de sectoren waar de Emission Trading Scheme (ETS-systeem) niet van toepassing is.

    Tegenstanders

    De betrokken landen staan lijnrecht tegenover landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Polen die fel tegen verdere stimuli zijn van hernieuwbare energie. Onlangs betitelde de Britse minister van Energie, Ed Davey, de duurzame energiedoelstellingen als inflexibel en onnodig.
    Bron: EurActiv



    1 reacties :

    Dekker zei

    De EU leugenmachine draait op volle toeren, nog even en de noordelijke landen zijn net zo arm als de zuidelijke.
    Het is alleen nog afwachten wanneer Brussel het Monopoly geld gaat belasten, het is tenslotte net zo veel waard als de euro en het kan ook onbeperkt bijgedrukt worden.

    Een reactie posten