Vijftig ha natuurgebied Oostpolder

Datum:
  • donderdag 26 december 2013
  • in
  • Categorie: , ,
  •  Anna Paulowna - Het Waddenfonds geeft 3,2 miljoen euro subsidie.
    Ed Dekker

    Landschap Noord-Holland werkt aan een plan voor een natuurgebied van vijftig hectare in de Oostpolder van Anna Paulowna.  De LTO Hollands Kroon is verontrust over schadelijke gevolgen voor agrariërs van het project.

    Het natuurgebied komt langs de oever van het Lage Oude Veer. Het gaat om een strook van 200 tot 400 meter breed, van de Kruisweg tot de Amsteldijk. Deze akkerbouwgrond is eigendom van de Utrechtse verzekeringsmaatschappij ARS en wordt gepacht door een agrariër.

    In de eerste helft van komend jaar hoopt Landschap Noord-Holland eigenaar te worden van de gronden. „Daarna werken wij het plan verder uit", aldus woordvoerder Johan Stuart. De stichting is 'heel blij' met de forse donatie van het Waddenfonds. De totale kosten van het project zijn nog niet bekend. „Dat hangt ook af van de inrichting."

    De oevers van het Lage Oude Veer behoren tot de ecologische hoofdstructuur. De provincie Noord-Holland wil een deel van het natuurgebied omvormen tot natuurlijke moerassen en natte graslanden. Het moet een hoogwatervluchtplaats en foerageergebied worden voor vooral steltlopers. Het gebied wordt onderdeel van het wadden-wandelnetwerk.

    De LTO vreest extra overlast van ganzen. „Dergelijke natuurgebieden leggen omringende agrariërs altijd beperkingen op. Daarover gaan wij in overleg met Landschap Noord-Holland", zegt bestuurslid Henk Geerligs.

    ______________________

    Recreatie

    Het nieuwe natuurgebied
     krijgt ook een recreatieve
     functie. Een vogelkijkhut,
    een voetpad - aan derge-
    lijke voorzieningen denkt
    Landschap Noord-Holland.

    ______________________



    NHD





    1 reacties :

    Anoniem zei

    Als het nieuwe natuurgebied net zo beheerd zal gaan worden door Landschap Noord Holland als de Waddenzeedijk bij Van Ewijcksluis dan ziet het er voor de mensen slecht uit want dan wordt het verboden gebied.

    Een reactie posten