Verzet tegen verbod 'leliegif '

Datum:
  • dinsdag 3 december 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Sint Maarten -  Verontwaardigde kweker: "Weet de politiek het beter dan de deskundigen?" 


    Ed Dekker 

    „Weet de politiek het beter dan de deskundigen, het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen?" Onbegrijpelijk vindt leliekweker Kees Burger uit Sint Maarten het verbod dat de Tweede Kamer wil op metam-natrium. Dit grondontsmettingmiddel wordt vooral in de lelieteelt gebruikt.

    Ingrijpend 

    Specialist gewasbescherming Sjaak Langeslag van agrarische belangenorganisatie LTO noemt een mogelijk verbod 'ingrijpend'. Het middel is volgens hem onmisbaar om schadelijke aaltjes in de grond tegen te gaan. „Een alternatief is er niet." Metam-natrium wordt ook aangewend voor gewassen als prei en aardappelen, vooral op de lichtere gronden.

    Met het verbod krijgt de Partij voor de Dieren steun van PvdA, SP, PW, D66, GroenLinks en 50Plus. Staatssecretaris Dijksma (Landbouw) zijn vragen gesteld over de gezondheidsrisico's van het middel. De GGD wees anderhalve week geleden in het tv-prograrnma Zembla op klachten van omwonenden van bollenvelden over prikkende ogen, ademhalingsproblemen en huiduitslag.

    'Enkel incident' 

    „Bij goed gebruik levert metam-rtatrium geen problemen op", verzekert Peter Raven. Hij is kringvoorzitter West-Friesland van de oganisatie Bloembollencultuur. Volgens Sjaak Langeslag is er 'hier en daar sprake van een enkel incident'. „Elk inddent is er een te veel, maar dat mag geen reden zijn agrarische sectoren ernstig te duperen. Wij hopen dat de staatssecretaris duidelijk te maken." Als eerste actie brengt de LTO nu de omvang van het gebruik in kaart. Het lanclbouwgif, waarover de Partij voor de Dieren spreekt, mag eens in de vijf aar op een perceel worden toegepast.

    Vertwijfeld vraagt kweker Kees Burger zich af waarmee 'de politick bezig is'. „Wij als gebruikers gaan af op het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen. Dit orgaan noemt het middel verantwoord. Bovendien: ik ben zestig jaar, loop bijna alle dagen in de lelies en voel mij kerngezond."

    Burger is voorzitter van de landelijke productgroep lelie van Bloembollencultuur. Zijn bedrijf teelt bijna honderd hectare lelies. Als het verbod van kracht wordt, is inkrirnping van de lelieteelt en andere teelten volgens hem 'onontkoombaar'.

    Gezondheidsraad 

    De Gezondheidsraad komt waarschijnlijk in januari met een rapport over de gevaren van blootstelling aan giftige stoffen in de land- en tuinbouw. Staatssecretaris Dijksma gaat daarna in debat met de Tweede Kamer.

    Metam-natrium mag nu alleen bij ontheffing worden gebruikt. Dat is in 2010 in Europees verband bepaald. Deze maatregel geldt in Nederland en sommige andere landen in Europa tot eind volgend jaar.

    „Daarna verwachten wij dat regulier gebruik weer wordt toegestaan. Wel onder voorwaarden, maar zonder speciale toestemming", aldus Sjaak Langeslag. „Maar dat is nu onzeker geworden." De partij voor de Dieren wil ook het gebruik van andere bestrijdingsmiddelen beperken. De partij maakt zich sterk voor het opleggen van spuitvrije zones tussen bollenvelden en woningen, scholen of recreatiegebieden. De LTO is daar fel op tegen. 'Te kostbaar', stelt de landbouworganisatie. De GGD vindt dat overheden 'te laks' reageren op klachten en incidenten.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten