Transformatorstation terug bij af

Datum:
  • donderdag 19 december 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Liander: 'Je kunt niet blij zijn met een proces dat zo lang duurt'

    Liset van Ravenzwaaij

    Bewoners in Moerbeek kunnen opgelucht ademhalen: het transformatorstation komt niet in hun achtertuin. De inwoners van 't Veld en De Weel kunnen echter de barricades weer op om hun geliefde 'open landschap' te behoeden voor een transformatorstation.

    „Ik stond te trillen op mijn benen toen ik de brief las", vertelt Marianne Zwemmer uit Moerbeek. „Dit is fantastisch nieuws."

    Ook dorpsraadvoorzitter Hans van Wijk is opgelucht over de beslissing van de gemeente. „Dit hadden we wel gehoopt maar toch niet verwacht", aldus de voorzitter.

    Na twee jaar onderzoeken, protesten, adviezen en landschappelijke inpassingen is gemeente Hollands Kroon weer terug bij a£ Het transformatorstation moet op locatie 4, nabij 't Veld en De Weel, komen. Van begin af aan al de voorkeurslocatie van de aanvragers, netbeheerders Tennet en Liander.

    Tijdens de raadsvergadering op 28 november werd duidelijk dat een meerderheid van de raad tegen de locatie B3-2 bij Moerbeek is. Voor het college reden om van deze plek af te zien en terug te vallen op de plek waarvoor in 2011 al de nodige procedures zijn gestart.

    „Het is een zware afweging voor ons geweest", reageert wethouder Lia Franken. „Want je weet dat je hier een grote groep mensen niet blij mee maakt."

    Liselotte Meelker, woordvoerster van netbeheerder Liander laat weten opnieuw aan de slag te gaan met de procedures uit 2011.„Eigenlijk loopt alles gewoon door, alleen gaan we de documenten actualiseren. Ook het verzoek aan de grondeigenaar om zijn grond te verkopen staat nog."

    Al stelt Meelker dat de situatie niet wenselijk is. „Wij respecteren elk besluit van de gemeente en zijn tevreden wat betreft de locatie. Maar je kunt niet blij zijn met een proces dat al zolang duurt. Er zijn inmiddels zoveel mensen bij betrokken geraakt. Hier wordt niemand blij van."

    Wim Sepers, inwoner van de Rijdersstraat in 't Veld, :is teleurgesteld in het college. „Het verbaast mij niet. In mijn zienswijze had ik mijn vermoeden dat dit zou gebeuren al uiteengezet. Het lijkt er op dat hier een politiek spel wordt gespeeld. lk ga in ieder geval procederen en de actiegroep Houdt de dorpen Groen ook. We staan juridisch inmiddels een stuk sterker dan anderhalf jaar geleden."

    NHD

    Overzicht Trafostation


    1 reacties :

    Anoniem zei

    De raad die de open ruimte als argument gebruikt zou zich diep moeten schamen want de open ruimte van tientallen mensen aan de Rijderstraat en De Weel gaat met locatie 4 immers net zozeer te gronde! Ik ben zeer benieuwd of de waardedaling van de vele huizen die vergoed zal moeten worden (door de gemeente of door Tennet/Liander?) via ongetwijfeld vele rechtzaken op zal wegen tegen de fameuze meerkosten van Zijtwende.

    Een reactie posten