'Programma kan kosten zeewindparken omlaag brengen'

Datum:
  • dinsdag 17 december 2013
  • in
  • Categorie:
  • Noordkop * Verdienen aan reparatie en onderhoud van windparken op zee is een van de speerpunten van Port of Den Helder.
    Arie Booy 

    Maar voor deze industrie echt op gang komt, moeten de kosten van windenergie op zee omlaag. Het winnen van energie op zee met zijn agressieve klimaat is immers veel duurder dan op land.

    Onderzoeker Michiel Zaayer van de TU Delft ontwikkelde een programma dat hierbij kan helpen. Hij promoveerde gisteren op dit onderwerp. Volgens Zaayer zijn er in de toekomst zeker kostenreducties te verwachten voor de technologie. De ingenieur meent dat eerst gekeken moet worden naar optimalisatie van het ontwerp van de windturbine. Die turbine heeft namelijk invloed op de kosten van een windpark op zee. Bijvoorbeeld de constructie waarop de winpalen worden gebouwd, de elektrische bekabeling, de installatie, het onderhoud en, niet te vergeten, de elektriciteitsopbrengst.

    Wat die invloed precies zal zijn, is moeilijk in te schatten tijdens het ontwerpen van de windturbine, zegt Zaayer. Hij heeft daarom een methode ontwikkeld om in te schatten welke effecten een windturbine zal hebben op de kosten en prestaties van een windpark op zee. De basis hiervoor is een computerprogramma dat automatisch een park ontwerpt voor een windturbine.

    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten