Overslag in Schagen 'onrealistisch'

Datum:
  • woensdag 11 december 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Schagen - 'Vervoer over weg sneller en goedkoper'
    Mike Deutekom 

    Het plan om in Schagen een overslaghaven voor agrarische producten te vestigen, lijkt op voorhand al onhaalbaar. Dat zegt directeur Jeroen de Schutter van CAV Agrotheek in Wieringerwerf. Bij de cooperatieve CAV wordt onder meer al het graan uit Wieringermeer verzameld en verkocht.

    Het plan om van Schagen een 'agrihaven' te maken werd onlangs geopperd door de stichting Greenport Noord-Holland Noord. De Greenport wil onderzoeken of vanuit de MagnusVeste versproducten voor de export per container via de binnenvaart naar Rotterdam kunnen worden getransporteerd. Dit omdat naar verwachting het goederenvervoer over water tot 2020 zal verzevenvoudigen.

    Maar bij CAV geloven ze er niet in. Het bedrijf is wel verhuisd vanuit Middenmeer naar Wieringerwerf om dichter bij de werkhaven Oude Zeug in de Wieringermeer te zitten. „Maar dat is alleen voor echte bulk- ' producten als graan en kunstmest. Wij verwachten jaarlijks circa dertig schepen met graan uit de Wieringermeer te laden. En dat gaat makkelijk via het water. Maar of dat voor overige agrarische producten rendabel kan, geloof ik niet. Ik zit in de stuurgroep van Greenpoint Noord-Holland Noord maar ik denk dat dit een ballonnetje is waarvan we straks niets meer horen", zegt De Schutter. „Het is simpelweg te duur en te omslachtig om agrarische producten over het water te transporteren. Ik begrijp wel dat men dat wil, aangezien het beter is voor het milieu, maar het kost te veel en gaat vaak te langzaam. De afstanden in Nederland zijn te klein om andere dan bulkproducten over het water te transporteren. Als een vrachtwagen hier aardappels laadt, is hij twee uur later in Rotterdam. Per boot duurt het veel langer en dan moet die vrachtwagen eerst nog naar Schagen rijden. lk zie het niet gebeuren."

    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten