Onderhandelingen rond 'Project Blue'

Datum:
  • zaterdag 28 december 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Middenmeer * Jarenlang is er onderhandeld over de komst van het datacenter van Microsoft naar Agriport A7.

     Roel van Leeuwen

    In het diepste geheim vonden de onderhandelingen plaats over 'Project Blue, zoals de codenaam voor de op handen zijnde deal luidde. Maar op een gegeven moment leken de kansen verkeken.

    „Eind 2010 stond in het Dagblad van het Noorden dat Microsoft naar Groningen zou gaan", zegt Jack Kranenburg, commercieel directeur van Agriport A7. „Daar baalden we wel van. Al kregen we zelf signalen dat alles nog open lag. Gelukkig bleek het artikel voorbarig te zijn." De gesprekken over de komst van Microsoft waren toen al een jaar aan de gang.

    „Het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland is eind loog benaderd door een partij uit Engeland of ze locaties hadden voor een datacenter. Begin , 2010 is een 'site selectiecommissie' vpor het eerst op bezoek geweest op Agriport", herinnert Kranenburg zich.

    Na dat bezoek kreeg Agriport het verzoek om aanvullende informatie te leveren over allerlei zaken. Kranenburg: „Het bestemmingsplan liet eigenlijk geen datacentrum toe. Dat heeft de toenmalige gemeente Wieringermeer heel voortvarend opgepakt."

    Daarna kwam het project toch tijdelijk stil te liggen. Microsoft leek te kiezen voor Groningen, maar in 2012 bleek dat de softwarereus toch een andere plek zocht.

    Zowel gemeente als provincie besloten ambtenaren vrij te maken om Microsoft zo snel mogelijk te kunnen helpen aan antwoorden op alle mogelijke vragen. Kranenburg: „In maart 2013 bleek dat we de voor- keurslocatie waren."

    Het duurde tot september totdat de kogel eindelijk door de kerk was. Een delegatie, onder leiding van gedeputeerde Jan van Run van de provincie Noord-Holland, met vertegenwoordigers van het Rijk, gemeente en Agriport, toog naar Red-mond in de staat Washington waar Microsoft een gigantische campus heeft. ,,Omdat wij daar waren hebben ze hun besluitvorming versneld", zegt Van Run. „Al op het vliegveld hoorden we dat het rond was."

    „Er is vaak kritiek op internationale reizen van bestuurders, maar bedrijven komen vaak alleen omdat je een relatie met ze opbouwt", zegt de gedeputeerde. „We hebben daar nog meer bedrijven bezocht. Van één heb' ik de goede hoop dat ze bekend maken dat ze zich in Noord-Holland zullen vestigen."

    Microsoft Nederland laat weten dat 'om veiligheidsredenen' nooit wordt gereageerd op verhalen over datacentra.
    ____________________________________________
    Datacenter 

    Datacenters zijn gebouwen die specifiek zijn  ontworpen voor het plaat-
    sen van computerinstallaties. Het grootste datacentrum in Nederland bevindt
    zich nu nog in Groningen en is van Google. Maar het  datacentrum van Micro-
    soft wordt groter.  In oktober kocht Microsoft  369.000 vierkante meter
     grond op het bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer. De gemeente
    Hollands Kroon heeft al een vergunning verleend  en deze is op 24 oktober
     onherroepelijk geworden  nadat er geen bezwaren  waren ingediend. Het
     'project wordt in vijf fases  gebouwd. De verwachting  is dat de bouw in
    totaal  tien jaar zal duren.

    ______________________

    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten