NIEUWE REGIO-INDELING BESPAART BOEREN IN GEMEENTE HOLLANDSE KROON VEEL GELD

Datum:
  • maandag 23 december 2013
  • in
  • Categorie: ,

  •  23 DECEMBER 2013 - HOLLANDS KROON - De afdeling Hollands Kroon van LTO Noord heeft zich sinds 2010 ingespannen....


    ......om de voormalige gemeentes Wieringen en Wieringermeer uit de pachtregio IJsselmeerpolders te halen vanwege de hoge pachtprijzen. Een herindeling heeft voor een opening gezorgd. Per 1 januari 2014 is de gemeente Hollands Kroon ingedeeld bij de regio Westelijk Holland.

    Voor veel pachters zal de pachtprijs voorlopig niet stijgen, en mogelijk dalen. Bij de indeling van gemeente Hollands Kroon in pachtregio Westelijk Holland zal blijken dat veel pachtprijzen vooral in de Wieringermeer ver boven de regionorm van €462,- per hectare per jaar voor Westelijk Holland uitsteken.

    De regionorm in regio IJsselmeerpolders bedraagt €786,- per hectare per jaar. De pachtprijzen in de Wieringermeer liggen rond de €700,- per hectare.

    Het wijzigen van de regio-indeling heeft tot gevolg dat de pachtprijzen in de Wieringermeer, ondanks positieve veranderpercentages van de regionorm, niet zullen stijgen. Bij een negatief veranderpercentage zullen de pachtprijzen zelfs dalen. Een stijging van de pachtprijs is pas weer aan de orde op het moment dat de regionorm en de werkelijk betaalde pachtprijzen naar elkaar toegegroeid zijn. Dat is vooralsnog niet de verwachting.

    Voor de pachters in de voormalige gemeentes Niedorp en Anna Paulowna is de indeling van Hollands Kroon bij pachtregio Westelijk Holland ook gunstig. Het LEI adviseerde het ministerie van Economische Zaken namelijk om Hollands Kroon bij de pachtregio IJsselmeerpolders te voegen vanwege de landbouwstructuur en de intensiteit van de bedrijven. De pachtprijzen in Niedorp en Anna Paulowna zouden dan alleen kunnen stijgen, dat is nu voorkomen. bron: LTO Noord



    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten