'Komst van Microsoft is keerpunt'

Datum:
  • zaterdag 21 december 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Komst softwarereus kan leiden tot cluster van datacenters 

    Roel van Leeuwen

     Softwaregigant Microsoft die kiest voor een locatie in de Kop van Noord-Holland. Het is opzienbarend nieuws. Het is alsof stervoetballer Lionel Messy een contract tekent bij AZ. Op het eerste gezicht dan, want de potentie van het gebied Agriport is dusdanig dat de kans groot is dat andere datacenterreuzen zullen volgen. „We staan te boek als een regio die zich moet voorbereiden op krimp, maar ik zie de komst van Microsoft als een keerpunt", zegt wethouder Theo Meskers van de gemeente Hollands Kroon. „We hebben hier een krimpende bevolking, maar een groeiende werkgelegenheid. De uitdaging is om mensen te verleiden hier te komen wonen.

    Hoewel Microsoft er geen ruchtbaarheid aan gaf, sijpelde de afgelopen maanden het nieuws naar buiten. Zeker, nadat de grond - bijna 37 hectare - officieel werd overgedragen aan Microsoft. Meskers: „Weet je dat dit met name goed is voor het zelfvertrouwen van de bevolking? Als je met mensen op straat praat, proef je dat men het onvoorstelbaar vindt dat zo'n bedrijf zich hier vestigt. Maar dit betekent dat we de potentie hebben om ook andere bedrijven binnen te halen."

    Maar wat is dan de kracht van de regio? Volgens Jan van Run, gedeputeerde economische zaken en internationale marketing en acquisitie, gaat het in de eerste plaats om energie. "De zekerheid van levering en een stabiele energieprijs zijn heel belangrijk. Daarnaast zitten ze in West-Europa. Behalve een ontwikkeld stroomnet, weten dergelijke partijen ook wat ze hier aan de overheid hebben."

    Duurzaam

    In het glastuinbouwgebied Agriport produceren de tuinbouwbedrijven zelf elektriciteit. Elektriciteit die aan het landelijke net wordt geleverd, maar het is natuurlijk lucratiever als er rechtstreeks elektriciteit aan 'de buurman' kan worden geleverd.

    Microsoft wordt aangesloten op het elektranetwerk van de tuinders. Het mes snijdt in dit geval aan twee kanten. De tuinders profiteren doordat Microsoft een dleel van de kosten voor het netwerk betaalt en de-softwarereus kan het duurzame imago weer wat opvijzelen doordat het bedrijf elektra gebruikt waarvan de, restwarmte goed benut wordt, namelijk voor de verwarming van de kassen.

    Maar wat is er nu zo aantrekkelijk aan een computerschuur vol duizenden servers tussen al die glazen complexen? Van Run: ,,Op de korte termijn hebben we het over een gigantische bouwopdracht. Het betekent jaren werk voor honderden mensen."

    Meskers beaamt dit. „Het gaat om honderden miljoenen euro's aan werk voor de regionale bouwsector.
    Ik ben heel erg blij met deze impuls voor die sector."

    Mace Group

    De hoofdaannemer is echter de Mace Group uit Londen. „We hadden met Microsoft afgesproken dat lokale partijen hier zouden gaan bouwen. Toen we hoorden dat een aannemer uit Engeland de opdracht kreeg, hebben we wel even gevraagd hoe dat zat", zegt Jack Kranenburg, commercieel directeur van Agriport A7. „Vanuit Microsoft lieten ze ons weten dat ze voor een aannemer uit de regio hadden gekozen. En daarmee bedoelden ze dat ze een aannemer uit West-Europa hadden genomen. Maar gelukkig maakt deze aannemer wel gebruik van lokale bedrijven." '

    Maar wat is het economische belang voor de langere termijn voor de regio? „Structureei zal er toch werk zijn voor honderdvijftig tot tweehonderd mensen", zegt Van Run. „Het is geen kantooromgeving, maar er zijn wel technici nodig, bewakers en schoonmakers." Maar zowel Van Run als Meskers kijken vooral naar de langere termijn, waarbij het oude gezegde: 'Als er een schaap over de dam is, volgen er meer, opgeld doet. Van Run: „Het spannendste is dat er een cluster van dergelijke bedrijven kan komen." Meskers: „Datacenters hebben steeds meer capaciteit nodig en in Noord-Holland heb je Met overal veertig hectare beschikbaar. Daarbij komt dat we door die buitenlandse bedrijven worden gezien als Amsterdam-Noord. We bevinden ons op veertig minuten rijden van Schiphol. Als gemeente hebben we nagedacht of we wel zoveel ruimte moeten opofferen voor relatief weinig werkplekken. Maar het is vergelijkbaar met de hoeveelheid mensen die nodig zijn bij, glastuinbouwbedrijven, Dit project heeft echter een aanjaagfunctie. Er zullen kleine satellietjes om zo'n datacenter ontstaan en daarmee doel ik op servicegerichte bedrijfjes op het gebied van ict, bevelliging en catering."

    Kansen pakken

    Ook Kranenburg ziet de komst van datacenters als een kans voor het gebied. Ruimte is er in ieder geval voldoende.

    „In de Wieringermeer is 20.000 hectare beschikbaar en er staat nu voor 300 hectare aan glas. Agriport is er gekomen vanwege de dringende behoefte aan economische ontwikkelng voor dit gebied. In een artikel in de Volkskrant werd dit gebied in 1995 nog het Siberie van Nederland genoemd. Als zich andere kansen voordoen, moeten we die pakken."
    _________________________________________________

    Supersnel naar AMS-IX
    Een van de redenen voor Microsoft voor Agriport kiezen is de supersnelle internetverbinding — zeg maar de snelweg naar de Amsterdam. Internet Exchange (AMS-IX), het balangrijkste internetknooppunt van Europa.

    "In 2005/2006 hebben we meegedaan aan het programma van KPN, dat heette 'Fiber to the farmer' en hebben we een glasvezelverbinding laten aanleggen", zegt Jack Kranenburg, commercieel directeur van Agriport  A7.

    „We wisten toen nog niet waarvoor het nodig was, maar het een blijkt een goede beslissing te zijn geweest", zegt hij met gevoel voor understatement.

    Voor de activiteiten van Microsoft is de verbinding met de AMS-IX immers van het allergrootste belang.
    ____________________________________________________


    NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten