Energie nieuw toverwoord op Afsluitdijk

Datum:
  • dinsdag 17 december 2013
  • in
  • Categorie: , , ,
  • DEN OEVER - Energie is het nieuwe toverwoord op de toekomstige Afsluitdijk
    De 32 kilometer lange verbinding tussen Noord-Holland en Friesland, waar water, zon en wind samenkomen, is volgens plannenmakers ideaal om energie op te wekken. En ook heeft het voldoende potenties om uit te groeien tot een plek waar passanten energie opdoen en kwijt raken.

    Dat blijkt uit het rapport ’Voorlopig masterplan beeldkwaliteit Afsluitdijk’, dat de architectbureaus Feddes/Olthof en Paul de Ruiter in opdracht van Rijkswaterstaat hebben opgesteld.

    Zo is de waterkering in hun ogen wellicht geschikt als ’solar road’: mocht er ooit een nieuw fietspad op de dijk worden aangelegd, dan kan dat best met asfalt dat zonne-energie kan omzetten in stroom.

     Ander geopperd idee is het plaatsen van zonnepanelen langs de hele Afsluitdijk. Bijvoorbeeld door collectoren te plaatsen op vangrails, taluds met zulke panelen te bekleden of complete zonneweides aan te leggen.

     Gedachte is ook om op het IJsselmeer, op enkele kilometers van de Afsluitdijk en Friesland, een windmolenpark met tientallen turbines te realiseren.

    Eerder zijn op de icoon van de Nederlandse waterbouw reeds proefprojecten gestart met het winnen van elektriciteit uit getijdenstroom en het mengen van zoet en zout zeewater.

    Die ontwikkelingen zouden moeten worden gecombineerd met het ’pimpen’ van de vijf locaties op de Afsluitdijk, waar passanten kunnen stoppen om bij te tanken of zich te vermaken: Den Oever, het Monument, Breezanddijk, Kornwerderzand en Zurich.

    NHD



    1 reacties :

    Dekker zei

    Ze worden niet wijzer, maar architecten bureaus verdienen een vermogen aan dergelijke weggooiprojecten die scheppen met belastinggeld kosten en tot niets lijden.
    De vraag is vervolgens wie er verder hun zakken vullen aan dergelijke projecten, politici? ambtenaren?

    Een reactie posten