Woonvisie. Hollands Kroon legt accent op grote kernen

Datum:
  • vrijdag 8 november 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • 8-11-2013 - Hollands Kroon - Schrappen in nieuwbouw


    Lydia Jasper 

    De gemeente Hollands Kroon wil snijden in de (bestaande) nieuwbouwplannen. Met een groei van jaarlijks zo'n 200 woningen tot2020 kiest zij ervoor om kleinschalige nieuwbouw op zogenoemde kansrijke locaties in de vier grote kernen toe te staan en in de kleine kernen te gaan voor kleinschalige kavelontwikkeling. Zo staat te lezen in het koersdocument Woonvisie dat gisteravond werd gepresenteerd op het gemeentehuis.

    Het houdt in dat het woningbouwprogramma onder de loep wordt genomen. Van de huidige drieduizend bouwplannen blijven er 1250 over. Mede vanwege de economische crisis blijven diverse projecten steken. Als er geen kopers zijn, gaat er geen schop de grond in. Dat legt niet alleen een bepaalde druk op de initiatieven - die maar blijven groeien in aanta - maar ook blokkeren die bestaande plannen andere ideeën. Om de markt een kans te geven, zouden bepaalde langlopende initiatieven die maar niet van de grond komen eigenlijk het veld moeten ruimen.

    Hollands Kroon is daarom bezig met een inventarisatie via een selectiemodel. Zij maakt nu al een onderscheid tussen zogenoemde 'rode loper projecten' (750 woningen) die de voorkeur genieten en flexibele woningbouwplannen (500). Die verdeling ziet er nu als volgt uit in de grote kernen:

    Hippolytushoef (18/50), 

    Wieringerwerf (180/60), 

    Winkel/ Nieuwe Niedorp (77/50) en 

    Anna Paulowna (186/63). 

    Buiten die grote kernen gaat het om 289/127. 

    Ook heeft zij 150 woningen staan onder de noemer 'proef-tuin'. Het gaat hierbij om experimenten met leegstaande (gemeentelijke) panden in kleine kernen. De Woonvisie houdt niet automatisch in dat grotere nieuwbouwplannen worden afgeschoten. Deze kunnen in verschillende fases worden gerealiseerd.

    Op 19 december bespreekt de gemeenteraad de Woonvisie. Hollands Kroon houdt er rekening mee dat het om een 'dynamisch' document gaat met ruimte voor aanpassingen.

    ____________________________
    Regionaal

    Ook Den Helder, Schagen
    en Texel werken momen-
    teel aan een woonvsie.
    Samen wordt dan een
    regionale visie ontworpen.
    ____________________________


    NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten