Windparken wachten op 'duwtje in de rug'.

Datum:
  • zaterdag 2 november 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Bergen aan Zee - Zeventig windmolens als er tenminste genoeg subsidie vrijkomt.

    Roel van Leeuwen

    Zeventig windmolens die gezamenlijk groene stroom opwekken voor circa 245.000 huishoudens: dat behelst het plan voor het windpark Q4 West dat op 26 kilometer uit de kust van Bergen aan Zee komt te liggen. Als er tenminste genoeg subsidie vrijkomt.

    De minister heeft besloten een definitieve vergunning te verlenen aan energieleverancier Eneco voor het grote windpark. Een woordvoerster van Rijkswaterstaat laat weten dat de vergunning nog tot 12 december ter inzage ligt. „Als er geen bezwaar in wordt gediend, wordt het besluit onherroepelijk."

    Het vergunde park komt direct achter windpark Q4 te liggen. Hiervoor heeft Eneco al sinds 2009 een vergunning, maar er staat nog geen enkele windmolen.

    Aanvankelijk wilde Eneco een groot windpark realiseren voor dc kust van Scheveningen. Ook hier zouden zeventig windmolens worden geplaatst. Maar omdat het Rijk de scheepvaartroutes veiliger en efficienter wilde indelen, moest de windlocatie voor de kust van Scheveningen wijken. Als vervangende locatie kwam Q4 West in beeld.

    De energieleverancier heeft volgens de vergunning tot 2020 de tijd om het windpark daadwerkelijk te realiseren in samenwerking met Mitsubishi Corporation uit Japan. Het wachten is op een 'mooie subsidieregeling', zegt woordvoerder Marcel van. Dun van Eneco. „De kostprijs van de stroom is hoog. De subsidie is nodig om de grote investeringen op zee te verantwoorden. We hebben een duwtje in de rug nodig." Gezien de doelstellingen uit het energieakkoord, waarin veel aandacht is voor wind op zee, is de kans groot dat er miljarden euro's beschikbaar komen.

    Van Dun schat in dat partijen met een vergunde windparklocatie zich in 2015 kunnen inschrijven op een tender.

    Met Q4 West heeft Eneco straks vier windparken in zee. Het gaat verder om Q4, het Prinses Amalia Windpark voor de kust van IJmuiden en Eneco Luchterduinen voor de kust van Zandvoort. Alleen het Prinses Amalia Windpark is al in bedrijf. Concurrent Nuon/Shell heeft voor de kust van Egmond aan Zee een windpark.

    NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten