VRAGEN BIJ LOCATIE MOERBEEK VOOR TRAFOSTATION

Datum:
  • dinsdag 5 november 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • 4 NOVEMBER 2013 - HOLLANDS KROON - De beoogde locatie ‘Moerbeek’ voor een trafostation roept niet alleen bij de omwonenden, maar ook bij menig raadslid de nodige vragen op. 

    Om meer inzicht te krijgen heeft de fractie van de PvdA Hollands Kroon afgelopen zaterdag verschillende locaties bezocht. Daarna volgde in dorpshuis ‘De Oude Stal’ een informatief gesprek met een groot aantal omwonenden en vertegenwoordigers van de dorpsraad Moerbeek/Haringhuizen.

    Fractievoorzitter Fijko van der Laan legde uit voor welk dilemma men zich geplaatst ziet: enerzijds willen we allemaal dat de electriciteitsvoorziening in onze regio op peil is en blijft, maar niemand wil een transformatorstation in zijn achtertuin. Welke locatie heeft de minste impact op omwonenden en omgeving? Welk belang laat je het zwaarst wegen? Is er voldoende onderzoek geweest?

    Het mag duidelijk zijn dat de bezorgdheid bij de inwoners van het gebied groot is, niet alleen vanwege de aantasting van het landschap, maar ook wegens geluidhinder en magnetische straling. Er is onvoldoende gecommuniceerd door Tennet/Liander waarom de keuze voor locatie B3-2 zo snel gemaakt is.

    Ook de fractie van de PvdA plaatst vraagtekens bij deze locatiekeuze. Daarom zijn een aantal schriftelijke vragen ingediend, o.a. over richtafstanden, schadeloosstellingen voor omwonenden, aanplant van struiken, geluid, het uitzicht vanuit de woningen (zijramen zijn bijvoorbeeld niet meegenomen), de ‘hardheid’ van de belemmeringen rond de ‘oude’ locatie 6 en Zijtwende, flora- en faunaonderzoek, gebruik van verschillende tekeningen (schaalgrootte van het trafostation in verhouding tot de locatie), lichthinder en over de kosten. Bovendien vraagt men zich af waarom er geen RIVM-rapport is gemaakt.

    De schriftelijke vragen aan het college kunt u lezen op www.hollandskroon.pvda.nl of de website van de gemeente Hollands Kroon.


    Noordkop Nieuws

    ____________________________________________________________________

    Vragen over locatie trafostation 

    Moerbeek-  Na een rondgang door Moerbeek en gesprekken met bezorgde omwonenden zet de PvdA Hollands Kroon haar vraagtekens bij de beoogde locatie voor een transformatorstation.

    Zo willen de sociaaldemocraten van het college en/of initiatiefnemer Tennet/Liander weten waarom er geen milieuonderzoek is gedaan. Andere vragen gaan over de aanplant van struikgewas, geluid- en lichthinder, magnetische straling, uitzichtbelemmering, de schaalgrootte van het project, kosten en schadeloosstellingen. 

    In de ogen van de PvdA-fractie is onvoldoende met betrokkenen gecommuniceerd waarom de keuze voor deze 'locatie B3-2' is gemaakt. En is onduidelijk hoe hard de belemineringen op alternatieve plekken zijn.

    NHD
    ___________________________________________________________________


    2 reacties :

    Wim Sepers zei

    Uw partij werpt zich plotseling op als belangbehartiger van de Moerbeek en omstreken. Hoe kan het dat de omwonenden van locatie 4 de afgelopen 2 jaar nooit enige blijk van betrokkenheid van de PvdA hebben ondervonden?

    U verwijst in uw schriftelijke vragen naar het rapport van Arcadis en naar de VNG-richtlijnen Milieuzonering. Ik heb tijdens de inspreekavond van 14 oktober aangegeven dat locatie 4 op basis van deze richtlijnen niet realiseerbaar is en in feite van het begin af nooit realiseerbaar is geweest. Is de PvdA bereid om zich hard te maken dat de aanvraag omgevingsvergunning voor locatie 4 op basis van deze richtlijnen definitief wordt geweigerd?
    Eerdere onderzoeken laten de VNG-richtlijnen geheel of ten dele buiten beschouwing. Dat maakt deze onderzoeken op zijn minst onzorgvuldig en onvolledig. Mede hierdoor heeft de heisa rond locatie 4 twee jaar lang kunnen voortsukkelen. Wat is de rol in dit geheel van de andere onderzoekbureaus en van de voor dit dossier ingehuurde ambtenaar? In hoeverre heeft Tennet mogelijk een stempel gedrukt op de uitkomsten van de eerdere rapporten? Hoeveel gemeenschapsgeld is hiermee in de afgelopen 2 jaar wellicht onnodig uitgegeven? Het hoort mijns inziens tot de controlerende functie van de gemeenteraad om een antwoord te vinden op deze vragen.

    Met vriendelijke groet,

    Wim Sepers

    Wim Sepers
    4 november 2013 om 14:45
    ’t Veld, 4 november 2013

    Anoniem zei

    Hierbij kan tevens Tennet Liander en Hollands Kroon samen met Schagen kijken naar de locatie naast het crematorium te Schagen om daar het trafostation te plaatsen en daar gelijk omheen een natuurgebied te ontwikkelen met bomen enz. omdat Schagen daar ook veel behoefte aan heeft. (is dit voor iedereen een win-win situatie)

    Een reactie posten