Transformatorstation; 'Waar staat 'Houd de dorpen groen' ?

Datum:
  • maandag 25 november 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • De werkgroep Houd de dorpen groen heeft een aantal vragen en opmerkingen ontvangen over hoe wij als werkgroep staan ten aanzien van een trafostation, gelegen tussen de Moerbeek en de Blockhuijsenlaan.



    Een Toelichting

    Deze locatie staat bekend als B3-2. Diverse bewoners zijn boos op en teleurgesteld in Houd de dorpen groen, omdat wij hun verzoek om met hun mee te strijden tegen B3-2 niet hebben kunnen honoreren. De vragen en opmerkingen variƫren van informatief tot modder gooien.

    De gestelde vragen en opmerkingen rechtvaardigen een helder en eerlijk antwoord.
    Houd de dorpen groen kan op geen enkele wijze bezwaar maken tegen locatie B3-2 omdat het dan locatie 4 wordt. Zo is de situatie!
    Wij staan met de rug tegen de muur. Zie ter informatie ook het rapport (op te vragen bij Houd de dorpen groen) van Roel in ’t Veld, waarin deze voorwaarde wordt genoemd.

    De werkgroep heeft tijdens de bezwarenprocedure alles uit de kast gehaald om het trafostation te weren op locatie 4. Locatie 4 is op korte afstand (d.w.z. op 75, 90, 110, 135 m enz) aan drie zijden omringd door veel woonbebouwing. Echter een keuze tegen 4 betekent onvermijdelijk een locatie elders. Dat is voor de bewoners rond B3-2 niet anders. Zij verwijzen nu ondermeer naar locatie 6 (tegenover de Oude Verlaatweg en de Oostkade), Zijtwende en de hoogspanningsmast bij het  crematorium als mogelijk alternatief voor dit trafostation.

    De werkgroep heeft gepleit voor vestiging op een bedrijventerrein waar een dergelijk industrieel project naar onze mening thuishoort. Zijtwende is niet door de werkgroep bedacht, maar de werkgroep heeft zich wel sterk gemaakt voor Zijtwende en deze locatie ondersteund.
    Volgens het rapport van Arcadis voldoet Zijtwende aan alle criteria, de gemeenteraad was unaniem voor, de Provincie is bereid mee te werken, de grond is te koop en zeker niet het minste argument, deze grond heeft (ook in de Provinciale Structuurvisie) de bestemming "Strategische Reserve Bedrijventerrein".
    De impact op de daar liggende woningen is beperkter, doordat de erven van de woningen/boerderijen allemaal gelegen zijn met de achterkant (waar de schuren, stallen en garages staan) naar het beoogde trafostation. De spoorlijn is een goede afscheiding ten opzichte van de woonbebouwing aan de andere kant van de spoorlijn.
    Heel jammer en heel spijtig dat Zijtwende niet doorgaat vanwege de meerkosten.
    Het niet vestigen van dit industriƫle complex op een (strategische reserve) bedrijventerrein is naar onze mening een gemiste kans.

    De voorzitter van de dorpsraad Moerbeek/Haringhuizen was (na afloop van de hoorzitting op 14 oktober ) van mening dat wanneer wij geen bezwaar tegen B3-2 maken, wij ons dienen in te zetten voor helemaal geen trafostation in de voormalige gemeente Niedorp. Het is een begrijpelijke maar niet realistische suggestie, omdat het niet haalbaar is. Overigens hebben geen van de dorpsraden zich daarvoor ingezet c.q. sterk gemaakt.

    Hoezeer ook ongewenst en bestreden, het is onvermijdelijk dat er een trafostation komt om de volgende redenen:

    Volgens TenneT/Liander is het trafostation noodzakelijk, en wel op een locatie onder of vlakbij de hoogspanningslijnen halfweg tussen station Oterleek en station Anna Paulowna.

    Heel beroerd dat dit nu juist het grondgebied van de voormalige gemeente Niedorp treft terwijl het station bedoeld is voor de hele regio.

    Volgens informatie van TenneT/Liander aan de werkgroep Houd de dorpen groen heeft de voormalige gemeente Niedorp in een heel vroeg stadium al medewerking toegezegd aan TenneT/Liander. Dit gebeurde lang voordat de bewoners rond ’t Veld voor het blok werden gezet en overvallen door de aankondiging over de komst van een trafostation.

    Na de bekendmaking van locatie 4 heeft de werkgroep aan de toen nog Niedorpse wethouder gevraagd hoe ze in hemelsnaam konden meewerken aan een dergelijk industrieel complex vlak bij de woonbebouwing.

    Het antwoord luidde: “Waar wij ons druk over maakten, het was transparant en je keek er langs en doorheen”. De wethouder zei vervolgens dat “wanneer de gemeente niet zou meewerken aan een transformatorstation de minister de zaak zou overrulen en een locatie zou aanwijzen”.

    Kennelijk werden er destijds aan de gemeentelijke medewerking ook geen voorwaarden verbonden. In plaats daarvan lijkt men direct meegegaan te zijn met de wensen van TenneT/Liander.

    Wanneer de tijdens de laatste Niedorpse gemeenteraadsvergadering aangenomen motie was uitgevoerd dan was locatie 4 niet meer in beeld geweest. Dit zou ook niet het geval geweest zijn wanneer de criteria, zoals door Arcadis nu naar voren gebracht, zouden zijn toegepast op locatie 4.

    Afsluitend: Het is onmogelijk om de geschiedenis van het trafostation op “een A4tje” samen te vatten, daarvoor is het dossier te omvangrijk. Mochten er bij u nog vragen zijn dan horen wij dit graag. U kunt het rapport van Roel in ’t Veld vinden op de website van Hollands Kroon, maar u kunt het ook via onze e-mail opvragen bij de werkgroep.

    Met vriendelijke groeten,

    Gerry Klippel-Tack

    secr. van werkgroep Houd de dorpen groen

    0 reacties :

    Een reactie posten