Sluier Distriport oplichten

Datum:
  • zaterdag 2 november 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Berkhout - Tijdens de rechtszitting kam er nog iets opmerkelijks boven tafel

    Roel van Leeuwen 

    Een factuur van 59.500 euro uit 2007, gestuurd aan 't Ganzenveld Vastgoed in Bergen aan Zee, had niets te maken met de komst van een Chinese 'Efteling' naar Noord-Holland of met een bijdrage aan de verkiezingscampagne van Ton Hooijmaijers. Het ging wel degelijk om de financiering van gronden voor het bedrijventerrein Distriport in de gemeente Koggenland.

    Dat gaf A. van der K. — de voormalige zakenpartner van oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers — deze week aan voor de rechter, tijdens de start van het Hooijmaijersproces in Haarlem. De verklaring van Hooijniaijers dat het ging om een bijdrage van W. G. van 't Ganzeveld Vastgoed aan de campagne van Hooijmaijers voor de Tweede Kamerverkiezingen, noemde hij 'belachelijk'.

    Ook zou de factuur niets te maken hebben met het project 'China Experience, zoals W. G. zelf heeft verklaard. Een soort van Chinese Efteling die ergens in Noord-Holland moest verrijzen en waar de provincie wel brood in zou zien. Een project dat 50 miljoen euro moest kosten. W. G. zou Hooijmaijers hebben benaderd om een geldschieter te vinden en die zou met Bird and Bird uit Den Haag op de proppen zijn gekomen, waarna W. G. de bewuste 59.500 aan Van de K. moest overmaken.

    Witwassen 

    Nee, volgens Van de K. uit Vinkeveen, die het gezamenlijke 'potje' beheerde van hem en Hooijmaijers — en die door het OM als een cruciale schakel wordt gezien bij het witwassen van omkopingsgeld voor de VVD-politicus — klopte de omschrijving op de factuur van 12 september 2007 van Van de K. aan Ganzenveld dat het ging om het regelen van de financiering van de gronden Jaagweg 1 in de gemeente Koggenland. 'G. liegt', stelde avocaat J. Mul van Van de K. vast.

    Transacties

    Als het gaat om gronden aan de Jaagweg dan hebben we het over Distriport. 'Het geplande bedrijventerrein aan de A7 bij Berkhout waar omheen allerlei schimmige transacties hebben plaatsgevonden. En waarbij onder meer de bouwondernemingen De Peyler en Zeeman betrokken waren.

    Op 20 juni 2007 zette Hooijmaijers als gedeputeerde zijn handtekening onder een contract met deze projectontwikkelaars De Peyler en Zeeman. De provincie nam de risicovolle grondposities over. Nu zit Noord-Holland met grond ter waarde van 24 miljoen euro. Jaren later kwam, door toedoen van de lokale werkgroep Berkhout is Boos — die via een WOB-pxocedure stukken in de openbaarheid wist te krijgen — aan het licht dat er ook een geheime sideletter was ondertekend. Hierin deed de provincie de belofte dat alle winst bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein naar de projectontwikkelaars zou gaan.

    Tijdens de rechtszitting verwees de rechter naar een brief van 1 juni 2007 van Ganzenveld aan Van de K. als toelichting op de nota. Daarin zou staan dat als de financiering geregeld was tegen 4 procent er een courtage zou volgen van 59.500 euro.

    Op 15 juli 2007, dus enkele weken nadat Hooijmaijers zijn handtekening zette, werd het bedrag van 59.500 euro betaald door Ganzenveld aan Van de K. Op dezelfde dag werd het courtagegeld door De Peyler aan Ganzenvel betaald. In de administratie van Ganzenveld is de betaling van De Peyler geboekt als onkosten voor Van de K. Makelaardij.

    Overname

    Tijdens de rechtszitting kam er nog iets opmerkelijks boven tafel. Tijdens de huiszoeking bij Hooijmaijers is een concept samwerkingsovereenkomst aangetroffen waaruit blijkt dlat Hooijmaijers samen met twee andere personen het voornemen  had om het bouwbedrijf Ooms Avenhorn - het rnoederbedrijf van De Peyler- over te nemen.

    Annet Wood van de werkgroep 'Berkhout is Boos' volgt met meer dan gemiddelde interesse de zaak tegen de oud-gedeputeerde. ,,Hopelijk wordt volgende week (als Hooijmaijers zelf voor de rechter staat, red.) de sluier iets verder opgelicht."

    NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten