Schagen omarmt plan agrihaven

Datum:
  • zaterdag 30 november 2013
  • in
  • Categorie: ,
  • Schagen - Ruimte overslag aan Lagedijkzijde 

    Harry de Jong 

    Havenwethouder Jan Bouwes ziet een agrihaven in Schagen absoluut zitten. „Aan de noordwestkant van de haven hebben we grond. Die kan geschikt worden gemaakt voor opslag en overslag." Bouwes reageert op de gedachte van Greenport Noord-Holland Noord om de mogelijkheden van Schagen te onderzoeken voor de containerbinnenvaart. Dit voor vervoer van agrarische versproducten uit de Noordkop naar Rotterdam voor export. Eerder werd aan Den Helder gedacht, maar Schagen wordt gezien de centrale ligging in het landbouwgebeid logischer geacht. Het bericht dat Schagen in beeld is als agrihaven kwam voor Bouwes uit de lucht vallen, maar hij omarmt het met graagte. „Noordwestelijk "van de haven, richting W iesedijk en Schagerbrug, is vijf hectare grond beschikbaar. Daarvoor zijn wellswaar gesprekken gevoerd met mogelijke gegadigden, maar er is nog niets concreet."

    Nog maar enkele jaren geleden werd de oostkade van de Schager haven opgeknapt om deze geschikt te maken voor recreatie. „De recreatiehaven is natuurlijk geen gelegenheid voor overslag. Maar juist aan de andere kant zoeken we nog bedrijvigheld.

    lk bezoek vanmiddag Agriport. Daar ga ik deze bal zeker in de lucht zien te houden", aldus Bouwes gisteren.

    Hij kan zich voorstellen dat de haven van Oude Zeug qua vaarverbinding misschien nog wel een betere optie zou zijn. „Ik ken de overwegingen van Greenport niet, maar zie een agrifunctie absoluut zitten voor Schagen. Het past ook binnen de afspraken die we hebben met het Havenbedrijf Den Helder: wat daar niet kan, zien we hier op te pakken. En andersom."





    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten